Prickiga hunden & andra individer - Hundfysioterapi & rehab
Idag finns många titlar vad gäller den fysiska behandlingen och det kan vara svårt att förstå skillnaderna. Här kommer en liten förklaring på de vanligaste.

Hundfysioterapeut. Bör vara diplomerad eller certifierad, då har man genomgått en utbildning på ca 2 år, är godkänd av Jordbruksverket och har kunskaper i hundens anatomi, sjukdomar i rörelseapparaten och olika behandlingar. Det finns skillnader i innehåll och inriktning mellan olika utbildningar. En del av behandlingarna är godkända av försäkringsbolagen.

Sjukgymnast på hund. Är i botten sjukgymnast på människa och har därmed en legitimation från Socialstyrelsen. För att få behandla hund har man då antingen gått en hel hundfysioterapeututbildning (ovanligt) eller en tilläggsutbildning i hundens anatomi, sjukdomar i rörelseapparaten och lämpliga behandlingar för att bli godkända av Jordbruksverket. Jobbar ofta på de större klinikerna som föredrar legitimerad personal.

Hundkiropraktor. Har antingen gått en utbildning på människa och behandlar även hundar eller har en gått en utbildning på hund och/eller häst (ofta utomlands). I kiropraktiken arbetar man med att öka rörligheten i lederna genom att knäcka upp låsningar eller manuellt trycka "åt rätt håll". Ej godkända försäkringsbolagen. En del kiropraktorer har även gått en dipl/cert utbildning till hundfysioterapeut och är då godkända av JV och för vissa behandlingar av försäkringsbolagen.

Hundmassör. Har ofta gått en utbildning med inriktning hund. Det finns olika varianter även här med olika tekniker. Vanligen godkända av försäkringsbolagen. En del har även gått en dipl/cert hundfysioterapeutbuildning.

Hundakupunktör. Har gått en flerårig utbildning i akupunktur och basveterinärmedicin och arbetar med hundens sjukdomar.

Kraniosakralterapeut hund. Har gått en flerårig utbildning i kraniosakral terapi och basveterinärmedicin och arbetar med hundens fysiska och psykiska obalanser.

Djurhomeopat. Har gått en flerårig utbildning i homeopati och arbetar med djurens/hundens sjukdomar.