SmutsfiaNilaq är en alaskan malamute tik född 2009 och med henne är det många premiärer: tik, valp, långhårig, annan ras och återigen tik. Men hon var visat sig vara en underbar varelse, en pojkflicka med skinn på näsan och hon passar verkligen i vår flock.

Att Nilaq kom till oss var inte självklart. Tvärtom kämpade jag emot länge.  När hon var nyfödd hade jag två dalmatiner, Egon och Bruno. Aldrig 3 hundar sa jag och menade det.  Men så dog Egon … Och de som ev skulle ha Nilaq tackade nej… Och allt bara sa att JA hon ska till oss. Så i juli flyttade hon till söder. Bruno älskade henne.

Snön och vatten är hennes element. Hon är jätteduktig på att spåra men ännu bättre på att söka – under hösten praktiserade hon som räddningshund och hittade och väckte hemlösa som sov under Västerbron…. Hon älskar människor och hundar och vill helst vara i centrum hela tiden.

Även sommaren har hon klarat fantastiskt bra. Pälsen isolerar tydligen även mot värme. Nu när hon är dryga året har hon utvecklats till en tjusig ung dam med mycket charm. Vi har börjat träna sök och även klövjeväskan åker på ibland. Annars är det blodspår och sakuppletande som roar lilla damen.


Uppdatering sommaren 2011.

Lilla damen har fyllt 2 år och tycker själv att hon är vääääldigt vuxen nu. Hon har fått fortsätta med sök och det tycker hon mycket om, särskilt med kompisar gömda i skogen. Hon är även duktig på att spåra men då ska det vara viltspår. Tyvärr har hon mycket jakt i sig och kan därför inte springa lös hur som men under sökpass och vissa promenader går det bra.

Hon har fått börja dra lite då och då. Mest mig i midjebälte men till vintern blir det väl pulka eller möjligen en lättare släde. Vi planerar väl att börja med agility till hösten eftersom hon har ett fantastiskt skuttbehov och -förmåga och mycket energi som hon behöver få utlopp för.

Hon är fortsatt mycket kelig av sig och älskar folk. Hennes löp börjar väl pendla in sig på 2 ggr om året med ca 6-7 månaders mellanrum. Hon är ganska hormonell och blir en bitch en bra stund innan löpet sätter igång men skendräktig blev hon först efter senaste, det tredje, löpet. I sina bitchiga perioder backar hon inte för nån.

Bruno älskar henne fortfarande men som syster och hon sover självklart i sängen.

uppdatering juli 2012

Nilaq har fyllt 3 år och är nu “stora damen”. Hon charmar fortfarande alla hon möter och har blivit mer balanserad. Även hormonerna har lugnat sig, nu är hon mer vårdande.  Hon har haft en halvårs paus i sökträningen och nu har vi istället testat longering men kommer att ta upp söket igen nu efter sommaren. Agility har vi strukit då hon har c-höfter.  Däremot mycket balansövningar och hon har fått simma en del (motvilligt).

 

 

uppdatering augusti 2013

Fröken har hunnit bli 4 år och vuxen =) Hennes hormoner har stabiliserats och hon blir alltmer vårdande under löpen/skendräktighet. I vintras började vi dra med kickspark och skidor, jättekul och lagom för oss utan tävlingsambitioner. Nu med Brunos bortgång i juni har hon varit väldigt cool och ett fint stöd för mig.

 

Uppdatering dec 2014

Dryga året som ensamhund och vi har kommit varandra nära. Drag har vi fortsatt med och även barmark när det inte är för varmt. Antijakt har vi tränat och jag märker klara framsteg! Nu är det dags för en hundkompis.

uppdatering maj 2015

Nu har Frans flyttat till oss och Nilaq har tagit den självklara rollen som storasyster. Nu när hon är 6 år är hon något bekvämare av sig men också så lätt att ha att göra med. Longering är  kul och så vill hon gärna stila med sina tricks.

20150217_094317