Kerstin Zeuge

Välkommen till Prickiga hunden och Kerstin Zeuge.

Instruktör, hundkurator/hundpsykolog, hundfysioterapeut m m.

Ju mer jag lär mig desto mer upptäcker jag att det finns att lära sig. Vidareutbildning är väldigt viktig för mig och minst en kurs per termin blir det. Så det har blivit en del under årens gång…

Den teoretisk kunskapen är ovärderlig men måste kompletteras med praktiska erfarenheter för att komma till sin rätt. När teori och praktik går hand i hand blir det bäst. Och med över 15 års erfarenhet av professionell hundträning känner jag mig varm i kläderna.

Oavsett om du vill ha hjälp med en olydig eller halt hund, söker rådgivning eller vill gå kurs är du varmt välkommen!

Mina mål är att du ska kunna läsa och förstå din hund (bättre) så att ni får en rolig(are) och trevlig(are) samvaro och er relation förbättras. Då mår alla bättre! Som instruktör och hundpsykolog är jag medlem i Sveriges Hundföretagare. Företaget har ansvarsförsäkring och f-skattesedel.

Jag bor på Södermalm i Stockholm med Nilaq, en alaskan malamute tik och dalmatiner Frans, den fjärde i raden av dalmatinerhanar. Och jag började faktiskt som en alldeles vanlig hundägare när jag efter år av resor och utlandsjobb skaffade min första hund – äntligen!

Jag har väl alltid varit en “mjukis” som person och jag sträcker hellre ut en hjälpande hand än puttar någon åt sidan så självklart betedde jag mig likadant med min hund. Det tog ett tag att inse och att hitta ett bra sätt att förena en mjuk personlighet med de ramar en hund trots allt behöver för att må bra. Nu flera år senare kan jag stolt se på resultatet – dels med mina egna hundar men också i den hjälp jag kan erbjuda mina kunder som ibland har hamnat på kant med sina hundar. Hundägandet kan vara ett rent helvete när allt blir fel men så snart kommunikationen stämmer är det underbart igen!

I kommunikationen mellan hundar och hundägare har jag kommit att uppskatta klickern som ett fantastiskt hjälpmedel att överbrygga svårigheter i att förstå varandra eftersom vi nu är 2 olika arter. Det behövs varken mutor eller piskor, bara en tydlig markör och belöning för att snabbt och effektivt lära djuren grunden för att överleva i vårt samhälle – hålla koll på mig, gå fint i koppel och komma när jag ropar – eller vad jag nu anser att de behöver kunna. Nu använder jag inte själva klickern slaviskt men jag jobbar enligt tänket och ser resultaten.

Min första och bästa lärare var dalmatinern Nelson, f 1995. Han lärde mig så mycket om hundspråk och relationen mellan hund och människa! 2001 kom Egon in i våra liv, en ettårig dalmatiner som redan hade bytt hem alldeles för många gånger. Egon var i mycket Nelsons motsats och det tig tid att få pojkarna att fungera men sen var de ett prickigt dream team. Egon lärde mig om stress och hur det påverkar inlärning och kognition. Både Nelson och Egon var med på min resa inom hunderiet och fick gå alla utbildningar. Bägge var duktiga spårhundar.

Detta team kompletterades med kattbröderna Leo och Morgan som flyttade till oss 2006. De omplacerades som vuxna under lite tragiska omständigheter och var inte alls hundvana. Leo och Egon blev dock goda vänner medan Nelson accepterade katterna och Morgan accepterade hundarna.

När Nelson gick vidare 2008 med dryga 13 år  dröjde det några månader innan Bruno flyttade till oss. Jag hämtade honom från Tyskland i oktober och han var då 6½ år vilket inte alls märktes – alla trodde han var runt året. Egon fick storebrorstatus och njöt av det i fulla drag.

I maj 2009 tog Egons liv abrupt slut. Efter 3 år med epilepsi fick han ett mega-anfall som nog orsakade syrebrist i hjärnan och han fick somna in akut. Han efterlämnade ett stort tomrum. Bruno blev ensam hund med sina “kattbröder”.

I juli 2009 flyttade istället Nilaq hem till oss, ett helt nytt äventyr hade börjat. Alaskan malamute, tik och valp – många nyheter.  Hon är den hund som från start fostrats med enbart positiv förstärkning. Trots det nya formatet var det väldigt hemtamt eftersom det var min gamla följeslagare Nelson som var “tillbaka”. Bruno och Nilaq gillade båda att jobba med nosen. Bruno spårade och Nilaq sökte. Bruno som var stresskänslig och hade en del rädslor var den perfekta storebrodern till pälsbollen.  Tyvärr visade sig Bruno ha dåliga knän och efter en omfattande operation 2011 blev det istället mycket rehab och simträning för honom. Både Nilaq och Bruno var med på alla utbildningar och kurser jag gick under denna period, allt från SATS med Kayce Cover, TTouch och olika healingkurser.

Sommaren 2011 valde kattpojkarna att stanna på en gård i Småland och sen dess har de bott kvar i skogen runt gården. Saknade förstås men den småländska skogen är svårslagen.

Sommaren 2013 blev Bruno dålig i omgångar och i juni 2013 fick han hastigt somna in, dryga 11 år gammal. Det var jobbigt och tog tid att komma över. Nilaq var ensamhund och följde med mig på mycket bl a en resa till Tyskland. Hon finner sig överallt alltid glad och charmig.

Efter ett uppehåll på 1 ½ år har vi nu en prickig flockmedlem igen. I januari 2015 flyttade Frans till oss 5,5 år gammal. Omställningen var stor men han och Nilaq har från början varit kompisar även om gränser och kommunikation dem emellan har testats både en och två gånger. Så nu är ordningen återställd. Nilaq har fortsatt använda nosen och är numera ID-hund. Frans som inte är så förtjust i andra hundar får istället jobba med mantrailing. Bägge har varit med under utbildningarna i alpoda-healing, klickertränare och nu konceptträning. Det blir säkert fler utbildningar….

Man lär ju så länge man lever – det gäller faktiskt både hundar och människor. Efter hundkuratorsutbildningen arbetade jag med hundar i form av kurser, privat träning och rådgivningar. Efter att ha tränat egna och andras hundar i flera år var det dags att vidga vyerna igen. Denna gång fördjupade jag mig i den fysiska biten. Mycket för att smärta allt för ofta är en anledning till problembeteenden hos hund, dels för att jag redan var “såld” på massagen och ville lära mig mer. Det blev en utbildning till hundfysioterapeut och efter 2 års studier och pendlande till Göteborg kunde jag i december 2005 hänga upp diplomet på väggen i nya mottagningen.

De följande 2 åren ägnades åt personlig utveckling. I mars 2006 kom jag iväg på en nybörjarkurs i djurkommunikation . Tanken var att koppla av i trevlig miljö, landa i mig själv och komma underfund med vad jag ville göra av mitt liv. Ingen var mer förvånad än jag när jag under dessa härliga dagar med lek och naturupplevelser “hörde” djuren prata! I maj åkte jag på fortsättningskursen och efter den satte jag igång på allvar med djurkommunikationen.

Det var jättekul och härligt att ta del av djurens tankar och berättelser. Samtidigt ökade suget efter något mer och i december 2006 provade jag en helg med reiki, en japansk variant på healing.

Reikin gav mersmak även om just denna form inte kändes rätt. Men under 2007 kom jag i kontakt dels med Lasse Hansson som är en underbar insprationskälla inom både healing och att jobba med energier genom slagruta, pendel, mm. Och jag träffade Eva Karlsson som har hjälpt mig vidarutveckla mig inom healingen. Förutom kurser i healing blev det kurs i blomsterterapi, homotoxikologi, slagruta och en fantastisk kurs med Alanna Moore från Australien om naturväsen. I slutet på september åkte jag iväg på masterkursen i djurkommunikation. Så slöts kretsen eftersom vi även här kom in på healing och energier. Senare har jag kompletterat med alpoda-healing, en speciell energi för djur och växter.

Till vardags arbetar jag på och försöker behålla balansen i livet genom att meditera regelbundet. Ofta på egen hand och i skogen där jag och hunden hittar lugn och lust. Många lösningar till olika problem har presenterat sig under dessa stunder av ro och eftertanke!

I dagsläget arbetar jag deltid och undviker stress och “piskor”. Istället söker jag harmoni och balans och mina egna djur spelar förstås en viktig roll i detta. Jag hoppas också kunna förmedla lugnet och harmonin till de hundar och människor jag träffar – att arbeta bort ett problembeteende kan ta tid men ingenting är omöjligt. När jag jobbar med att få relationen mellan hund och ägare att fungera igen – eller fungera bättre – så är det viktigt att hund och ägare kan kommunicera med varandra. Eftersom  hundarna vill få oss att hitta barnet och glädjen i oss och att komma undan vardagsstressen så är det viktigt att samvaron inte belastas av en massa extra stress som kommer genom smärtor, missförstånd eller ren okunskap. Mitt mål är alltid att hunden ska må bra och att människan bättre ska förstå individen man har som kompis och “inneboende”. Det mår alla bättre av.

Under 2018 kommer jag att införliva konceptträning i kurser och träning, där vi med hjälp av olika lekar utvecklar relationen till hunden och dess personlighet, vänder svagheter till styrkor. Mycket spännande och roligt.

1997-2000 Aktiv i Föreningen HOPP som omplacerar hundar i Stor-Stockholm. Först i tidningsgruppen, sen med kurser och styrelsen.
1999-2000 Utbildning till valp- och vardagslydnadsinstruktör på Hundens hus.
Lärare: Tina Fritzell och Carina Persson.
2000 Utbildning till problemhundskonsult på Hundens hus.
Lärare: Cilla Danielsson, Carina Persson och Linda Bodin.
2000 Utbildning till hundmassör på Hundens hus. Lärare: Camilla Sjöström.
2000 Etologi I och II på Hundens hus. Lärare: Lasse Fält.
2000-2004 Håller kurser i vardagslydnad, klicker och aktivering i Föreningen HOPPs regi. Sitter i styrelsen för Föreningen HOPP omväxlande som ordförande och ledamot.
2001-2002 Fördjupad instruktörsutbildning: kantarellsök, klicker, personspår, blodspår, tävlingslydnad, assistanshundsträning på Hundens hus.
Lärare: Carina Persson, Cilla Danielsson, Linda Bodin, Tina Fritzell, m fl.
2001-2002 Fördjupad raskunskap på Hundens hus. Lärare: Åsa Ahlbom & Agneta Geneborg.
2001-2002 Klicker II och klicker III på Hundens hus. Lärare: Cilla Danielsson och Linda Bodin.
2001 ADVENTure Dog Conference, Urhunden. Anordnare: Hundutbildningsgruppen.
2002 Startar upp ett Canis hunddagis & kurser på Brännkyrkagatan på Söder.
2002 Workshop i klicker för hundtränare på Hundens hus. Lärare: Carolyne Clarke.
2002 ADVENTure Dog Conference, Luktsinnet. Anordnare: Hundutbildningsgruppen.
2003-2005 Hundfysioterapeututbildning på Naturmedicinskt Hälsocenter.
Lärare: Matti Kautto, leg vet Freddy Wegelius och homeopat Evangelos Androupolos.
2003 ADVENTure Dog Conference, Ett rikare hundliv – Berikning. Anordnare: Hundutbildningsgruppen.
2004 ADVENTure Dog Conference, Uppfödning ur olika vinklar. Anordnare: Hundutbildningsgruppen.
2006 Click to calm, två dagars seminarium med Emma Parsons hos Hundens, Kristianstad
2007 Grundkurs i homotoxikologi på DCG. Lärare: Evangelos Androupolos.
2008 Brandvarnarinstruktörsutbildning på Dogma. Lärare: Anders Hallgren.
2009 SATS – Syn Alia Training System. Introduction seminar; Hund i fokus, Norge. Lärare: Kayce Cover.
2009 Utbildning till rallylydnadsinstruktör på Hundsteg. Lärare: Sandra Ohlsson.
2010 Fortbildning för instruktörer, Kamphundar på Sirius Hundcenter. Lärare: etolog Irene Westerholm, Hundläroverket
2010 Föredrag “HundVarg”; Kerstin Malm Etologi/DOGMA. Föreläsare: Biolog Freddy Worm Christiansen.
2010 Föredrag “Amichien bonding”; Hundinspiration. Föreläsare: Tony Knight
2010 Workshop i Ttouch; Furface. Lärare: Riekje van Zanten
2010 Föredrag Kraniosakral terapi för hund. Föreläsare: Eva-Lena Kuhl Bornefeldt
2010 ADVENTure Conference, Om hundträning i TV. Anordnare: Hundutbildningsgruppen.
2011 TTouch/TTeam, 2-dagars introkurs. Lärare: Riekje van Zanten
2011 TTouch/TTeam, 2-dagars fortsättningskurs. Lärare: Riekje van Zanten
2011 Seminarium om hundar och hundträning, Eva Bodfält Education. Föreläsare: Jens Karlsson och Tobias Gustavsson.
2011 Seminarium om etologin genom tiderna, Eva Bodfält Education. Föreläsare: Lasse Fält.
2012 BAT, 2 dagars seminarium med Grisha Stewart. Anordnare: Rplus
2006 Nybörjarkurs i djurkommunikation på AWOC. Lärare: Angela Orsucci.
2006 Fortsättningskurs i djurkommunikation på AWOC. Lärare: Angela Orsucci.
2006 Reiki I-initiering. Lärare: Anki Pettersson.
2007 Grundkurs i homotoxikologi på DCG. Lärare: Evangelos Androupolos.
2007 Grundkurs och fortsättningskurs i healing på Gyllene rörelsen. Lärare: Lasse Hansson.
2007 Grundkurs i slagruta på Gyllene rörelsen. Lärare: Lasse Hansson.
2007 Introduktionskurs i Bachs blomsterdroppar genom Aroma Creative. Lärare: Jirina Göransson.
2007 Geomancy & Deva Dowsing på Jordstrålningscentrum. Lärare: Alanna Moore.
2007 Masterkurs i djurkommunikation på AWOC. Lärare: Angela Orsucci.
2007-2008 Kreativ meditation, Aurahealing & Psychic reading på Energifokus. Lärare: Carita Stenbäck.
2007-2009 Healerutbildning, steg 1-6. Lärare: Eva Karlsson.
2008 Gudomligt medvetande; Energifokus. Lärare: Divayel.
2008-2009 Basutbildningen på Svenska kinesiologiskolan; Fysiologisk kinesiologi, Mental kinesiologi, Fingertestning; Visuell kinesiologi. Lärare: Mac Pompeius Wolontis.
2009 Manifestation and Acceleration with Archangel Michael; Energifokus. Lärare: Divayel.
2010 Föredrag “Värdering av hälsotillstånd inför homeopatisk behandling”; Homeopatica/DCG. Föreläsare: läkare&specialist i med rehab Einar Berg
2010 Föredrag “Vaccinera mitt djur? Ja eller nej? Eller kanske?”; Homeopatica/DCG. Föreläsare: homeopat Gunilla Birkestad
2010 Kurs i psykometri. Lärare: Eva Karlsson.
2011 Kurs i body reading. Lärare: Eva Karlsson.