Gott nytt år!

with Inga kommentarer

 

Ett långt år går mot sitt slut. Ett år som innehållit mycket jobbigt.

Melwin – ljusglimten i tillvaron. Så roligt vi haft det. Det blev ingen fortsättning på viltspåret men vi har tränat annat och han följer ofta med på kurser och träningar och visar upp. Han är dock lite för duktig. Det har varit så roligt att följa hans utveckling nu när jag ser allt från koncepttänkets perspektiv. Jag är så tacksam att jag fått möjligheten att följa en individ från valp till vuxen och att det blev en till dalmatinerhane. Ibland slår önskningar in! Nu när vi är i tonårsfasen slås jag av hur lyhörd träningsformen är, hur lätt det går att styra lite åt det håll som behövs. Och hur bra man själv mår när detta sker utifrån hundens bästa.

Annars har mycket av min energi och uppmärksamhet detta år kretsat kring min mamma. Först med att få det att fungera bättre hemma, vilket inte gick i och med att det varit ombyggnation i hennes bostadshus sen oktober 2021. Sen att få plats på ett boende. Svårt. Men efter samtal, läkarintyg och fler samtal så ordnades en plats. Tyvärr lagom till midsommar när allt blir kaos med vikarier så efter att ha bott där i några veckor ville mamma flytta.  Även det gick att fixa med en massa samtal. Så det blev en till flytt. Här nånstans gav dock mamma upp, mer och mer slöt hon sig och sen gick det fort så i oktober somnade hon in. Så först tömma lägenheten under sommaren när hon flyttat till boendet, sen flytta det som var kvar och sen slutligen tömma rummet. Det har varit tungt, så många snabba beslut och sen så många minnen som hänger samman med olika prylar men man får plocka det som betyder nåt. Nu väntar vi på att det blir vår igen och hon kan strös i minneslunden som hon önskade. Och under tiden ska allt ordnas med bouppteckning, sköta dödsboet osv. Jag ser fram emot när allt är helt klart och det finns utrymme för bara saknad och fina minnen. Är det nåt jag lärt mig av hundarnas bortgångar så är det just det, att ge utrymme och tid för sorgen.

Jobb, ja det har varit en berg och dalbana. Efter att ha haft fullt upp tvärdök allt i  samband med allt som hände i omvärlden – Ukraina, bränslepriser, ja alla har ju påverkats såklart. Gruppkurserna blev privatkurser medan privatträning och framförallt problemträning fortsatte som förut. Det är väl så att “skoj” ströks medan “nödvändigt ” prioriterades. Träningspromenaderna blev poppis vilket var roligt. Det har varit många trevliga bekantskaper detta år och det är verkligen fantastiskt att få hjälpa hundar och deras människor till en bättre relation och tillvaro.

Under hösten fick jag möjlighet att börja i ett rehab-program för utmattning vilket har varit givande men jobbigt. Det är väl nu när vi går in i slutskedet som jag kan märka nån sorts resultat. Nu ska bara de nya rutinerna fastna ordentligt, det är lätt att vara “duktig” när man ständigt påminns och svårare när det ska ske på egen hand….

Detta år har ju annars varit galet och det har blivit så uppenbart hur mycket som styrts och ställts och vad mycket som det ljugits om från högre ort. Historien skrivs av vinnaren fick jag ofta höra som barn men hur sant det är har visat sig detta år. Alla “fakta” får vägas och ifrågasättas, gamla sanningar omprövas… Bröd och skådespel körde ju redan romarna med och det tycks funka bra även idag …

Nu är det snart ett nytt år – 2023. Jag är tacksam för de erfarenheter – bra som dåliga – det gångna året har gett och ser fram emot nästa års äventyr! Vi lämnar ju dessutom om några veckor TIGERNS år när vad som helst kan hända, när allt vänds upp och ner med galenskaper, risk för krig och regeringsomvälvningar (!) men samtidigt  många chanser för de som kan konsten att improvisera. Istället går vi in i KATTENS (ibland kallad kaninens) år där ett sällsamt välkommet lugn infinner sig. Borta är den eviga jakten på till synes orealistiska mål och världen blir lugnare och stillsammare. Inte så att ingenting händer men det är mindre explosivt. Katten som inte kan hantera stora katastrofer jobbar på som fredsmäklare, så året präglas av lugn och harmoni. Låt oss hoppas att vi får mer av detta!