Varför fysioterapi?

Hundars muskulatur utsätts dagligen för påfrestningar. Hundar som t ex tävlar i agility eller lydnad behöver vara i toppform för att hålla. Även sällskapshunden som leker med andra hundar och drar i koppel ibland kan få sträckningar och ödem som i sin tur kan leda till att hunden haltar och/eller snedbelastar vilket på sikt kan ge atros i lederna. En del hundar visar inte så mycket men ändrar sitt beteende , blir t ex plötsligt aggressiva eller vill inte längre hoppa in i bilen.

Veterinären kan remittera till hundfysioterapeut om muskulära skador misstänks eller efter operation. Väldigt aktiva liksom äldre hundar kan ha samlat på sig flera mindre skador och precis som man går på hälsokoll till veterinären en gång per år bör man gå till hundfysioterapeuten för en rutinkoll minst en gång per år.

Som hundfysioterapeut går jag igenom hunden för att hitta ursprunget till problemet och behandlar sedan hunden så att den på sikt kan återgå till ett normalt rörelseschema. Den första delen av behandlingen går ut på att läka ev skador i muskulaturen. Då behöver hunden komma på täta besök och mellan besöken gäller lugna promenader
och “sjukskrivning” från ansträngande aktiviteter och träning. Efter ett par behandlingar brukar man snabbt märka skillnad på hundens rörelser och humör! Som hundägare får du med dig tips på t ex massage som du kan hjälpa din vän med. Så snart de sekundära problemen har lösts går vi på de primära problemen och i takt med att hunden blir bättre och bättre kan du även börja träna lite sakta igen. Tillsammans lägger vi upp en individuell träningsplan så att inte musklerna överansträngs utan byggs upp friska över tiden. Du får ibland även lära dig stretching för att förebygga nya skador.

Det finns inga hopplösa fall! Även om djuret gått länge med problemet kan behandlingarna alltid göra läget bättre eftersom spänningar släpper och djuret slipper ha ont. På så sätt undviker man tråkiga följder som t ex livslång medicinering. De olika behandlingarna känns oftast sköna för djuret och ger även en stunds avkoppling. Biverkningar är ytterst sällsynta och då rör det sig ofta om utrensningseffekter som lite lös i magen. Efter en behandling blir djuren ibland lite sämre innan de blir bättre. Det visar att vi hittat orsaken till problemet. Eftersom behandlingarna även sätter igång kroppens självläkande krafter utan tillförsel av kemiska substanser är negativa effekter mycket sällsynta om de alls förekommer.

Här kan du läsa mer om olika behandlingsformer.

Hundfysioterapeuten är specialiserad på muskulaturen och ersätter inte veterinären. Vid misstanke om sjukdom bör du ALLTID kontakta veterinär.

 

Idag finns många titlar och det kan vara svårt att förstå skillnaderna.

Idag finns många titlar vad gäller den fysiska behandlingen och det kan vara svårt att förstå skillnaderna. Här kommer en liten förklaring på de vanligaste.

Hundfysioterapeut. Bör vara diplomerad eller certifierad, då har man genomgått en utbildning på ca 2 år, är godkänd av Jordbruksverket och har kunskaper i hundens anatomi, sjukdomar i rörelseapparaten och olika behandlingar. Det finns skillnader i innehåll och inriktning mellan olika utbildningar. En del av behandlingarna är godkända av försäkringsbolagen.

Sjukgymnast på hund. Är i botten sjukgymnast på människa och har därmed en legitimation från Socialstyrelsen. För att få behandla hund har man då antingen gått en hel hundfysioterapeututbildning (ovanligt) eller en tilläggsutbildning i hundens anatomi, sjukdomar i rörelseapparaten och lämpliga behandlingar för att bli godkända av Jordbruksverket. Jobbar ofta på de större klinikerna som föredrar legitimerad personal.

Hundkiropraktor. Har antingen gått en utbildning på människa och behandlar även hundar eller har en gått en utbildning på hund och/eller häst (ofta utomlands). I kiropraktiken arbetar man med att öka rörligheten i lederna genom att knäcka upp låsningar eller manuellt trycka “åt rätt håll”. Ej godkända försäkringsbolagen. En del kiropraktorer har även gått en dipl/cert utbildning till hundfysioterapeut och är då godkända av JV och för vissa behandlingar av försäkringsbolagen.

Hundmassör. Har ofta gått en utbildning med inriktning hund. Det finns olika varianter även här med olika tekniker. Vanligen godkända av försäkringsbolagen. En del har även gått en dipl/cert hundfysioterapeutbuildning.

Hundakupunktör. Har gått en flerårig utbildning i akupunktur och basveterinärmedicin och arbetar med hundens sjukdomar.

Kraniosakralterapeut hund. Har gått en flerårig utbildning i kraniosakral terapi och basveterinärmedicin och arbetar med hundens fysiska och psykiska obalanser.

Djurhomeopat. Har gått en flerårig utbildning i homeopati och arbetar med djurens/hundens sjukdomar.

 

Hur många behandlingar behövs?

Det varierar väldigt helt beroende på faktorer som hur länge hunden haft problemet, har den gått länge på mediciner som t ex kortison, vad har ägaren för möjlighet att jobba med hunden mellan behandlingarna, osv. I snitt gäller 5-10 behandlingar. Vissa tillstånd kräver livslång underhållsbehandling.

När du bokar tid första gången får du räkna med minst 3 behandlingar innan vi kan utvärdera resultatet och besluta över fortsättningen.

Hur går det till?

Vanligen börjar jag med att bekanta mig med hunden och hunden får i sin tur ‘nosa in mig’. En hund som är rädd och spänd – kanske har den dåliga erfarenheter från smärtsamma undersökningar – ger ingen rättvis bild. När hunden är klar känner jag igenom den. De flesta hundar står stilla och låter sig klämmas på efter en stund. Gäller det hälta och oren gång vill jag se hunden i rörelse vilket oftast sker utomhus. Har hunden gått länge kan det akuta problemet sitta nån helt annanstans än ursprungsproblemet. För varaktiga resultat måste bägge bitar behandlas.

Oftast startar jag behandlingsserien med PEMF och/eller akupunktur. Då behandlas hela hunden och den mår ofta mycket bättre direkt. Samtidigt har dessa behandlingar en utrensande effekt och ger hunden en chans att påbörja läkningen med nya krafter. Många berättar att hunden blir på så bra humör efter behandlingen! De första behandlingarna bör ske ganska tätt för att lossa gamla låsningar och sätta fart på immunförsvaret. Sen glesar vi ut behandlingarna till ca 1 gg/vecka och sen varannan vecka och sen ska hunden själv kunna avsluta läkningsprocesen. Ev behövs några underhållsbehandlingar men även de fasas sen ut. Att tvärt avbryta behandlingsserien brukar tyvärr resultera i återfall.

Det är viktigt att hunden inte utsätts för några stora ansträngningar i denna period eftersom läkningen tar mycket energi. Däremot är det viktigt att hunden får komma ut på ordentliga promenader för att hålla igång cirkulationen i kroppen vilket främjar läkningen. I senare skedet av behandlingarna får du också ett program med ‘sjukgymnastik’ för hunden att jobba med hemma mellan behandlingarna.

Genomgång, muskeltestning, träningsråd
500 kr
Introbehandling (ca 15 min)
300 kr
Återbesök (behandlingar 1-30 min)
500 kr
Återbesök (behandlingar 30-75 min)
650 kr

Gäller fr o m 1/3 2017.

Tidsbokning sker enklast på mejlen eller med sms till 0709-641609 då jag har svårt att svara är jag jobbar.
Resa tillkommer + ev parkeringsavgifter och tullar.

Om du vill hyra in mig på föredrag till din egen klubb kontakta mig för mer info!