Presentation

with Inga kommentarer

Hittade en ganska kul lista på Emelies blogg. Jag provar och ser hur många inlägg jag orkar =)

Hela listan är:

Dag 1 – Presentera dig själv
Dag 2 – Presentera din hund
Dag 3 – Berätta om din hunds ras
Dag 4 – Din första hund
Dag 5 – Andra husdjur i ditt liv
Dag 6 – Renras eller blandras?
Dag 7 – Hundsport
Dag 8 – Har du och din hund tävlat?
Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund
Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund
Dag 11 – Hur valde du kennel?
Dag 12 – En ras du skulle vilja ha
Dag 13 – En ras du inte vill ha
Dag 14 – Det här älskar min hund
Dag 15 – Det här tycker inte min hund om
Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund
Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund
Dag 18 – Tik eller hane?
Dag 19 – Varför har du hund?
Dag 20 – Ditt mål för 2011

Och idag börjar jag med att presentera mig själv. Det får bli relaterat till hund då =)

Jag föddes för nu ganska många år sen i Tyskland. Mamma svenska och pappa tysk. En lillebror har jag, vi var som tvillingar under uppväxten för det skiljer bara ett år mellan oss. Som liten var jag den som alltid klappade alla djuren och den som djuren spontant kom fram till. Jag vet inte hur många kattungar jag burit i famnen och frågat om de får följa med hem? Men så blev det inte. När mina föräldrar skiljde sig när jag var 7 år flyttades jag till Sverige med mor och bror. Men det blev årligen resor ner till pappa på sommarlovet så djur fanns det ingen plats för. Jag var väl 10 när jag fick en guldhamster, det var vad mamma trodde att vi barn mäktade med och nu som vuxen ger jag henne rätt. Det var jobbigt nog att mata hamstern, leka med den, göra rent buren (hände inte så ofta) och plocka maskrosblad och gräs ute. Och då var det inga promenader …. Efter 3e hamstern (på ca 2 år) blev det inga fler egna djur. Jag började istället rida på ridskola men inte så där regelbundet. Vi reste fortfarande ganska mycket och under tonåren var det grannars och kompisars hundar som jag gick ut med och vars katter jag klappade på. Ridningen tog jag upp igen när jag bodde i Tyskland först som student och sen på jobb. Men jag fick släppa den när det visade sig att första egna hunden inte alls gillade hästar eller stallet.

Sen kom en period där jag reste mycket i arbetet, bodde utomlands, och det var roligt och utvecklande och jag hade vänner i många olika länder och pratade många olika språk – kanske därför hundspråk senare inte kändes så svårt? Men efter ett antal år runtom i världen bestämde jag mig för att “hemma” trots allt är i Sverige. 1994 flyttade jag hem för gott. Och då kunde jag skaffa djur! Först var jag inne på katt men sen blev det hund. Hundägandet öppnade upp för ett helt nytt liv, både kul och jobbigt. Ett tag funderade jag på allvar om jag skulle göra mig av med hunden igen men vi tog oss igenom det och senare blev det en hund till. Nu är jag inne på hund nr 3 och 4. Strax innan jag tog hund nr 2 flyttade jag till den delen av Södermalm som jag fortfarande bor i, nära Hornstull och Långholmen. Jag bor själv och det gör att man får planera sin tid kring djuren och även göra avkall på vissa saker men jag anser att jag vunnit så mycket på att ha djur.

Allt jobb med första hunden ledde till en utbildning inom hund och när jag jobbat ett tag med hundkurser och problemhundar gick jag utbildning till hundfysioterapeut. Under den utbildningen gick jag in i den berömda väggen och så här i efterhand är det fullt förståeligt. Jag hade ett säljjobb på dagarna, byggde upp min egen verksamhet med hundkurser på kvällar och helger, två egna krävande hundar, jag startade upp och jobbade på ett hunddagis på södermalm, gick en utbildning i Göteborg och var aktiv i ideella föreningar….. Det tog några år att komma tillbaka till halvtid och där har jag befunnit mig ett tag nu. Planen är att under de kommande åren komma tillbaka till 100% men som alla säger, det tar tid och man måste ha tålamod. Det har inte jag. Så jag lärde mig att meditera och efter att i 2 års tid ha somnat bums gav det mig nya insikter och väckte även nya sidor hos mig som det här att prata med djur. Det kan verka flummigt för många men för mig har det varit en naturlig utveckling, det har kommit efterhand. Sen har jag även lärt mig mer om homeopati och örter. Men där har jag förstås även påverkats av mina tyska år eftersom många specialister där har dubbelkompetens både inom human- och veterinärvården.

Idag jobbar jag med djur främst hundar och deras ägare. Dels med hundträning och rådgivning som hundkurator eller hundpsykolog, det finns så många titlar i hundvärlden, och dels med skador som hundfysioterapeut. Det är väldigt roligt även om det stundvis är riktigt slitigt. Hålla kurser och föredrag är också väldigt roligt. Jag hoppas kunna fortsätta många år till nu när jag hittat det jag ska jobba med och som jag uppenbarligen har talang för.

Vidareutbildning är viktigt för mig, det är så lätt att fastna i tankemönster och sluta ta till sig kunskap och idag försöker jag att gå nånting varje år trots de koncentrationssvårigheter som finns kvar. Och även om jag är mycket kritisk till vissa saker i hundvärlden försöker jag ändå att se med öppet sinne. Sen finns det vissa principer jag inte backar ifrån som t ex att våld, smärta och förtryck inte hör hemma i någon sorts träning.

De flesta aktiviteter idag rör sig kring djuren. Vistas i skogen och i skärgården, gå kurser och lära mig mer är sånt jag gärna gör. Hyra en stuga och på så sätt se olika delar av landet är också kul. Läsa böcker älskade jag tidigare, idag är det svårt att hålla fokus men fackböcker = hundböcker går bättre än skönlitteratur. Konstigt nog kan jag lösa korsord? I perioder håller jag på med handarbete och jag har även sytt och stickat kläder till (första) hunden. Sen har jag som de flesta släkt och vänner jag umgås med mer eller mindre regelbundet. Fast de icke-hundägande vännerna har minskat drastiskt i antal….