Men hur får man dom att komma?

with Inga kommentarer

Ja det är väl den näst vanligaste frågan då =) Alla vill kunna släppa sin hund men för en del är det alltför riskfyllt då man inte litar på att hunden kommer tillbaka. Antingen blir hunden då förvisad till rastgårdar eller långlina. Och det är väl ingen katastrof men visst är det mer naturligt för hunden att få röra sig fritt. Nu kanske inte riktigt alla hundar kan springa lösa hela tiden men med lite planering kan man hitta ställen och tillfällen hunden kan vara lös. Och även om hunden får gå i långlina kan inkallningen vara nog så viktig.

Börja med att belöna när hunden tar kontakt genom att släppa ner en (gömd) leksak i snöre och dra den längs marken. Hunden behöver inte få tag i saken utan ska bara sätta efter den och efter ett par sekunder tar du upp den och “gömmer” den igen. Vänd dig lite ifrån hunden, bli “tråkig” och vänta tills hunden kommer runt och tar kontakt med dig igen. Då släpper du ner leksaken igen, kanske springer ett par steg själv och tjoar lite (ffa om du har en lite lugnare hund)  och sen tar du undan leksaken. Skulle hunden få tag i den och börja med dragkamp erbjuder du lugnt en godbit så hunden släpper. Efter ett par gånger kan du börja lägga in ditt ord/kommando, t ex hit eller kom. Säg det samtidigt som du släpper ner leksaken. Efter några gånger säger du ordet, ger hunden en chans att starta emot dig och släpper då ner leksaken.  Det bästa är om du kan göra övningen 2-3 ggr och sen fortsätta promenaden en stund. Då hinner hunden smälta vad ni gjorde, gå ner i varv och vara lite förväntansfull inför vad du ska hitta på härnäst….

Om du gör övningen ute kanske du har koppel på eller om du byter till lina som kan ligga på marken. Då behöver du bara kliva på den om hunden skulle sticka. I början tränar du när ni har lite tråkigt ute så kanske kan du ha hunden lös? Huvudsaken är att du känner dig trygg  och kan fokusera på att ha kul, att inte behöva titta över axeln hela tiden….

I nästa steg ökar du avståndet till hunden. När hunden är några meter ifrån dig så säger du ditt ord och när hunden reagerar – hur den är reagerar – så släpper du ner leksaken igen och låter hunden jaga den lite innan du tar undan den igen.  Vänta lite längre mellan att hunden reagerar och leksaken kommer. Ibland kanske hunden har hunnit ända fram till dig innan leksaken kommer.

Nu kanske du träffar på barn eller hundar på avstånd eller går till en park som hunden gillar och där den har mindre fokus på dig. Gör övningen några gånger och bli superglad när hunden kommer. Kom ihåg att träna med att hunden får gå ifrån igen efter en liten stund, att du inte kopplar upp den eller går ifrån den roliga platsen när hunden är duktig och lyssnar.  Men busa även med den nära dig. Om hunden blir alldeles tokig avslutar du med att den får sätta sig och får en godbit innan den får gå ifrån. Har du ett frikommando (“varsågod”) använder du det, annars kan det vara bra att träna det i en egen övning.

Nu är det dags att variera övningen lite, mycket för att i slutändan ska det ju funka varje gång. När du ropar kan du prova att – stå stilla – springa ifrån hunden – springa emot hunden – sätta dig på huk.
När hunden springer emot dig kan du ibland belöna för att hunden – tittar på dig – vänder sig emot dig – springer emot dig – har hunnit fram till dig – sätter sig hos dig.

När du börjar variera blir det viktigare att hunden stannar en liten stund hos dig. En del hundar lär sig fort att komma, ta belöningen och sen sticka iväg igen. Den risken är lite större när man belönar med godis men även lek kan lära hunden att ta ett ärevarv. Och ibland behöver man koppla hunden eller hålla den när den kommer. Om det inte händer för ofta brukar hunden fortsätta komma men tänk på att det kan förstöra en bra inkallning, att koppla upp hunden när den kommer. Vill du undvika det kan du lägga in en cirkuskonst eller litet godissök innan du kopplar eller direkt efter att du kopplat hunden så den lär sig att det kommer en kul aktivitet! Märker du att leksaken tappar i värde? Byt mot en annan eller en helt annan belöning. Ett par veckor på hatthyllan kan göra en gammal leksak attraktiv igen.

När du kommit så här långt får du hitta platser med störningar att träna emot. Är det hundar kanske du ska träna i anslutning till en rastgård. Är det barn kan ett dagis funka. Är det springande människor kanske löpstigen i skogen kan ge rätt träningsmiljö!

Sen är det bara att nöta. Även om hunden är duktig att komma så kan man ibland behöva ladda inkallningen på nytt. Och självklart kan man gå en kurs eller träningspaket i inkallning. Då får man både hjälp och störningar . Mer info på www.prickigahunden.se