Aggression

with Inga kommentarer

Craig Kennedy, professor på Vanderbilt university i USA, presenterar  ny forskning som visar att vår hjärna reagerar på aggression på samma sätt som den reagerar på belöningar som sex, mat och droger.

Detta förklarar benägenheten att ta till aggression men också varför så många gillar våldsamma sporter som boxning.

Detta har sagts förut men nu finns det vetenskaplig forskning som stöd.

Detta ger förstås en ny dimension till varför det idag fortfarande finns så pass många hundtränare eller s k dressörer och för all del även hundägare som använder sig av dominans och strafftänkande fastän forskningen har visat att inlärning är mest effektiv när den sker med positiv förstärkning.  Hundtränaren får en kick av att straffa hunden.

Detta förklarar också varför en del hundar blir såna slagskämpar och varför det kan vara svårt att träna bort aggression. Man måste förstås hitta en alternativ belöning till den det aggressiva beteendet ger.

Med andra ord – att träna med positiv förstärkning vinner i längden!

Mer info om forskningen hittar du på http://peabody.vanderbilt.edu/x8165.xml

0 Responses

 1. Karin
  | Svara

  Så intressant! Och så märkligt sammanträffande! Jag och Peter satt i bilen på väg hem från allt julfirande och diskuterade just detta; varför vill vi ta till våld när det inte går? När man slår tån i dörrposten vill man slå nåt(nån?) när hunden äter nåt olämpligt och inte vill komma vill jag helst kasta en stekpanna i skallen på honom och gå hem. Jag är ingen våldsam person (och Max har aldrig fått en stekpanna i huvudet) jag ser ned på och är emot våld! Varför är det då min spontana utväg? Även om jag inte följer den. Ska börja följa denna blogg, men dina varg inlägg kan jag bara inte läsa. Jag vet inte varför men jag vill helt enklet veta. Allt inom mig knyter sig när någon pratar vargjakt och jag väljer att stoppa huvudet i sanden. Ha det bra!

  • prickigahundenq
   | Svara

   Kommentaren hamnade (nog?) fel så jag flyttade den =).

   Ja visst är det märkligt att vi tänker “stekpanna” så snabbt och sen först tar en fredligare väg… Det har ju säkert tjänat vår överlevnad som grottmänniskor men idag borde diplomati och silkeshandskar räcka så mycket längre liksom positiv förstärkning i all inlärning – det gäller ju även skolan. Men första steget till förändring är att bli medveten om det, andra steget att erkänna sitt ansvar och sen är man redo att ändra saker och ting! Välkommen att följa bloggen.

Leave a Reply