Dragsport

with Inga kommentarer

Har man malamute måste man ju prova drag, eller hur? Även dalmatiner har ju visat framtassarna i drag, vanligen med föraren på skidor, nåt som kallas för skijoring internationellt. 

Fast det här med dragutrustning visade sig vara inte alldeles lätt. Boendes i stan känns släde som svårhanterligt, man ska nog ha snö och fritt fram direkt utanför dörren då. Längdskidor har jag inte stått på sen 70-talet. Men så fick Qis matte tag i en segebaden-pulka med skaklar för tvåbening. Och efter att ha sågat bort ett stag tog vi med pulkan och skulle testa med hundarna idag. Qilaq provdrog en liknande pulka förra vintern fast då fäste man 2 koppel enkelt i pulkan. Det tyckte Qi var jättekul så vi trodde att detta skulle funka bra med henne.

Vi började med att rasta och värma upp hundarna i 10 minuter så då fäste vi pulkan i midjebältet på Eva! Det av oss chansen att se hur hundarna reagerar på pulkan….

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Rk1iszFDRdQ&w=420&h=315]

Det var inte så vi tänkt oss….. Efter en stund satte vi Qilaq framför pulkan. Eller försökte. Hon gillade inte skaklarna, alls, utan försökte fly. Hm. Provade med Nilaq. Samma sak. Hon snurrade runt och ville inte ha nåt med pinnar bakom sig!! Antar att det är därför man har en båge till hundar…..

Så vi fortsatte ett tag till med den duktiga “hunden” Eva framför pulkan =)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zhq5-VJ9nMM&w=420&h=315]

Jag kan ju säga att visst drog hundarna men inte pulkan utan mig.

Efter ett tag provade vi på nytt men nu med kopplet fäst i skaklarna som vi satte ihop med en karbinhake! Det såg stabilt ut. Qilaq fick testa först…

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=v5hkkMVpFZc&w=420&h=315]

Och det gick riktigt bra! Så hon fick dra en stund och jag gick en bit bakom med hundarna så inte Bruno skulle skälla heeeela tiden. I detta läge funkade inte bollen heller utan den spottade han ut och sprang sen ikapp pulkan så fort han fick vara lös. Eftersom Bruno drog som en dåre hela promenaden kändes det överflödigt att sätta honom framför pulkan i detta skede. Om några gånger har han förhoppningsvis lugnat sig och då kanske det funkar.

Men Nilaq kunde ju få testa. Jag har ju regeln att sitter hon i midjebältet/expander så får hon dra, håller jag i kopplet så drar man inte….. Så att det fanns visst motstånd bakom henne var inget konstigt alls. Frågan är om hon fattade att hon drog en pulka?

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=x1B9_YXkaQQ&w=420&h=315]

Lite söt var hon när hon ville ta ett till varv på promenaden!
Det blev en kort bakluckefika innan hemfärd så vi hann prata igenom äventyret. Även om det idag inte blev som vi tänkt så har vi nu lite idéer om hur vi kan göra nästa gång, förhoppningsvis redan på tisdag!

PS Bruno fryser egentligen inte men får ha overall på sig under täcket för att jag är lite nojjig, när det blir pauser i kylan är jag rädd att han ska stelna till för mycket.