Dragsport

with Inga kommentarer

Har man malamute måste man ju prova drag, eller hur? Även dalmatiner har ju visat framtassarna i drag, vanligen med föraren på skidor, nåt som kallas för skijoring internationellt. 

Fast det här med dragutrustning visade sig vara inte alldeles lätt. Boendes i stan känns släde som svårhanterligt, man ska nog ha snö och fritt fram direkt utanför dörren då. Längdskidor har jag inte stått på sen 70-talet. Men så fick Qis matte tag i en segebaden-pulka med skaklar för tvåbening. Och efter att ha sågat bort ett stag tog vi med pulkan och skulle testa med hundarna idag. Qilaq provdrog en liknande pulka förra vintern fast då fäste man 2 koppel enkelt i pulkan. Det tyckte Qi var jättekul så vi trodde att detta skulle funka bra med henne.

Vi började med att rasta och värma upp hundarna i 10 minuter så då fäste vi pulkan i midjebältet på Eva! Det av oss chansen att se hur hundarna reagerar på pulkan….

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Rk1iszFDRdQ&w=420&h=315]

Det var inte så vi tänkt oss….. Efter en stund satte vi Qilaq framför pulkan. Eller försökte. Hon gillade inte skaklarna, alls, utan försökte fly. Hm. Provade med Nilaq. Samma sak. Hon snurrade runt och ville inte ha nåt med pinnar bakom sig!! Antar att det är därför man har en båge till hundar…..

Så vi fortsatte ett tag till med den duktiga “hunden” Eva framför pulkan =)

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zhq5-VJ9nMM&w=420&h=315]

Jag kan ju säga att visst drog hundarna men inte pulkan utan mig.

Efter ett tag provade vi på nytt men nu med kopplet fäst i skaklarna som vi satte ihop med en karbinhake! Det såg stabilt ut. Qilaq fick testa först…

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=v5hkkMVpFZc&w=420&h=315]

Och det gick riktigt bra! Så hon fick dra en stund och jag gick en bit bakom med hundarna så inte Bruno skulle skälla heeeela tiden. I detta läge funkade inte bollen heller utan den spottade han ut och sprang sen ikapp pulkan så fort han fick vara lös. Eftersom Bruno drog som en dåre hela promenaden kändes det överflödigt att sätta honom framför pulkan i detta skede. Om några gånger har han förhoppningsvis lugnat sig och då kanske det funkar.

Men Nilaq kunde ju få testa. Jag har ju regeln att sitter hon i midjebältet/expander så får hon dra, håller jag i kopplet så drar man inte….. Så att det fanns visst motstånd bakom henne var inget konstigt alls. Frågan är om hon fattade att hon drog en pulka?

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=x1B9_YXkaQQ&w=420&h=315]

Lite söt var hon när hon ville ta ett till varv på promenaden!
Det blev en kort bakluckefika innan hemfärd så vi hann prata igenom äventyret. Även om det idag inte blev som vi tänkt så har vi nu lite idéer om hur vi kan göra nästa gång, förhoppningsvis redan på tisdag!

PS Bruno fryser egentligen inte men får ha overall på sig under täcket för att jag är lite nojjig, när det blir pauser i kylan är jag rädd att han ska stelna till för mycket.

0 Responses

 1. Monica
  | Svara

  Jag har dragit med mina tidigare dalmisar med skaklar utan bågar och en sele anpassad för det nomesele funkar inte, nackdelen är att ändorna kan sticka fram om hunden bromsar och vrider huvudet kan den få dem i ansiktet, därför är båge bättre. Men sätt gummitutingar eller liknande så det inte är vassa kanter så blir det nog bra.

  Men jag har alltid börjat med att vi varit två som vant hunden vid skaklarna (utan pulka). En som går bakom och först håller upp änden så den inte släpar och en som går med hunden. När hunden är trygg med det så släpper man ner änden men har den fäst i en lina så att personen bakom kan lyfta/hålla emot om det behövs. Därefter är det dags för pulka som man alltid måste ha lina till så att man kan bromsa pulkan om det behövs!

  Jag tror att de flesta hundar reagerar om de känner sig fastspända direkt i en pulka:-))))

  • prickigahunden
   | Svara

   Vad kul att du drog med dina dallisar =) Kollar man på nätet hittar man ju i princip alla raser framför en pulka men mest jakt- och polarhundar framför skidåkare.

   Dom här skaklarna hade fästena i yttersta änden så vi hakade glatt i dom i sidringarna på selet. Utan stag åker de ihop i ändarna så det blir en “kram”. Qilaq har ju dragit förut men skaklarna kändes nog både vassa i sidan och “konstiga” eftersom med linor på valde hon att dra resp stå stilla – och då vart ju linorna slaka…..

   Om vi borrar nya hål för fästena på skaklarna så de sitter längre in kan man nog sätta på nåt mjukt över ändarna och få hunden att tycka det är okej. Eller så borrar vi hål i pulkan och fäster linor där. Inte min pulka så Eva får bestämma =) Hon är från Luleå!

   Nilaq har en helt annan dragteknik så frågan är om hon ska vara framför en pulka alls….. Önskar jag kunde åka skidor, det vore kul med Nilaq men fort skulle det gå!!

   • Monica
    | Svara

    Mina dalmisar älskade att dra men jag avskyr skidåkning själv:-) Ja det går fort i starten men sedan brukar de lugna sig. Fast Nilaq är ju draghund så för henne är det väl vardagsmat att kuta fort och dra:)))

    Jag har kvar pulkan så jag kanske borde göra ett ryck och köpa sele åt Freja man kan ju alltid gå/småspringa med hunden också:))

 2. Clifford & Dizzy´s matte
  | Svara

  Spännande. Vi drog bara skrinda med våran nuffe. Då hade vi skacklar med båge och ett läder sele med polstrat fram 😀 Men det var lite meck med att lära honom acceptera en skacklar och sedan en skrinda skramlandes bakom. När väl det var överståndet var han väldigt nöjd 🙂

  • prickigahunden
   | Svara

   Jag har sett det på bild =) Polarhundar har ju även barmarkstävlingar på cykel, kickbike, trehjuling eller fyrhjuling, allt beroende på hur många hundar man har. Bor man på landet är det ju lite lättare, iaf om man inte behöver packa allt i bilen för att kunna använda….

 3. Susann
  | Svara

  Åhh vad avundsjuk jag blir!!! En dag ska jag träna drag med min framtida husky =)

  • Kerstin
   | Svara

   Men Susann, kan man inte dra med en skäggis? Borde väl gå att anpassa till storlek tänker jag? Eller han kanske får problem med bakdelen då? Jag låter Bruno dra som en del av rehaben (lite oortodoskt men vaddå) och han tycker det är jättekul!!

   När blir det husky då?

   • Susann
    | Svara

    Täppas har en specialsydd nomesele och har dragit både liten pulka och spark =) Huskyn kommer väl om sisådär 10 år när jag flyttat norrut… Har nog väntat i 7 år på en husky så jag kan nog vänta lite till haha. Får bli en annan ras emellan!

 4. P.S Hundar
  | Svara

  Har inte heller båge på vår skrinda. Det funkar ändå, vår Qilaq gillade inte heller skaklarna först, men han fick ha den ändå, efter bara någon minut märkte han att han inte skulle bli uppäten och drar nu hem mat från affären med den. 🙂
  Annars drar vi släde nu och det är såå mycket enklare med riktig dragutrustning, vi har testat med både och 😉

Leave a Reply