Föredrag

with Inga kommentarer

Igår var jag inbjuden att hålla föredrag om hundens etologi. Det är sammanlagt 2 dagar uppdelade på 2 helger och de ingår i en utbildning av hundinstruktörer. Så 10 förväntansfulla lyssnade intensivt. Etologi är läran om beteende fast utifrån ett biologiskt fokus som artens förutsättningar och sinnen.

Så det blev avstamp i hundens ursprung och hur arten utvecklats ur hunddjuren, vargar och hundars likheter och skillnader, hundars framavlade beteenden, mentalbeskrivningars funktion och olika flockmodeller. Det här är ju ett stort ämne med många områden att titta på så jag upplever ju att jag har lite svårt att begränsa mig – allt är ju intressant!!

Många diskussioner och frågor blev det också och dagen gick fort. Nästa gång blir det hundspråk och en djupdykning i hundraserna. Och så fick de ett kompendium och lite läxa till det tillfället också.

Hundarna var med och Nilaq tyckte det var toppen med alla dessa klappande  händer som fanns överallt och bara för henne. Bruno tyckte det var jobbigare, han har ju svårt i nya miljöer och med nya människor och hundar. Men han hade en egen soffa och ligga i så han kunde koppla av och sova mellan varven.

Själv slogs jag lite med av-materialet. Min tanke med blädderblock och ställning som jag hade med mig var väl bra men jag hade inte tänkt på att fixa ställningen så den kunde stå bra på ett bord/hylla så det blev lite vingligt. Men det gick. Och nu har jag en månad på mig till nästa gång så förberedelserna blir lättare denna gång. Ska bara försöka att inte ta med “för mycket” igen.