Hormonellt

with Inga kommentarer
Liten blir stor

Det är väl så man kan beskriva lill-loppan. Hon höglöpte ju i mitten på september och som den urhund hon är så lever hon ju nära sin hormoner om man säger så. Först var hon “gravid” så efter en månad efter höglöpet började promenader och annat gå så sakta, så sakta…. Oj vilken tung mage hon hade. Och så hungrig hon blev men bara på vissa saker =) Hon hade säkert många “valpar” att ge näring till….

Efter 2 månader var det så dags för “valpningen” och från en dag till en annan började hon försvara sin liggplats mot Bruno. Stackarn fick inte röra sig i närheten eller ens titta på henne när hon låg “nerbäddad med sina små”. Det råkade vara ett vardagsrumsbord i en småländsk stuga som blev hennes första “valplåda” och hon ville plötsligt inte hoppa in i bilen och åka ifrån stugan när vi drog på utflykter. Istället sprang hon till dörren och pep och ville in igen….. När vi åkte hem igen verkade det dock som om “valparna” blev kvar i stugan, men det var visst bara för ett par dagar.

När “valparna” var runt 2 veckor blev det mer vakt igen – ffa mot Bruno – och mat gömdes på strategiska ställen. Nu när de är 3-4 veckor  börjar hon plötsligt jaga ute. Ja det är väl så när “småttingarna” ska börja äta fast föda – skafferiet måste fyllas på!  Så råttor, fåglar och kaninerna får hålla sig undan……

Nu verkar äntligen pälsen vara på väg att lossna också så förhoppningsvis hinner hon med att byta till vinterpäls innan den riktiga vintern kommer…..

Nilaq är nu 2½ år gammal och det är hennes fjärde löp. Det är första gången hon har en så utpräglad vårdfas efter löpet, hon har ju mer varit PMS-bitchig i samband med löpet, men det märks att hon blir äldre och klokare och har hittat en bättre balans i sina hormoner.  Hon har äntligen även börjat dra ut lite mellan löpen och på det hela har hon utvecklats hyfsat jämnt får man väl säga: född 30 april 2009, löp 1 i nov/2009, löp 2 juni/2010, löp 3 dec/2010-jan/2011 och nu löp 4 i sept/2011.

Nåja, snart flyttar “valparna” hemifrån och allt blir som vanligt tills det är dags för nästa omgång som förhoppningsvis ligger över halvåret fram i tiden.  Och nej, det finns inga planer på att faktiskt para henne. Även om hon faktiskt har några kandidater hon kan tänka sig =)