Hundsport

with Inga kommentarer

Hundsport jag ägnat mig åt kanske? Eller är intresserad av? Eller som hundarna borde syssla med? Hm….

Genom åren har jag provat på olika hundsporter med olika hundar som har haft olika intressen och förutsättningar. Med Nelson hade jag förmånen att testa en mängd olika grenar under utbildningen utan att vi direkt fastnade för nåt, med ett undantag. Däremot höll vi på med agility ett par år tills hans rygg inte klarade det längre. Det blev ändå ett antal kurser och Nelson var väldigt duktig på själva agilityn när han kom över sin höjdrädsla. Det som var svårt var att han inte var pålitlig lös om det fanns hanhundar nära så att tävla fanns aldrig med på kartan. Men roligt hade vi. Med honom testade jag även tävlingslydnad men det passade inte alls. Dessutom var instruktören då av den åsikten att man skulle belöna med boll istället för godis och bollar brydde sig Nelson aldrig om, så han blev bara låg när vi skulle träna….. Han hade säkert tagit sig igenom ettan rent kunskapsmässigt om jag tränat på hans villkor. Han var tränad i kantarellsök men det tyckte han var sådär….

Lydnaden tog jag upp igen med Egon som var jätteduktig. Han gillade allt som belöning, inte minst min glädje, så han var väldigt lättarbetad =) Han passade däremot inte så bra i agility, han var för snabb och gick hellre igenom än över hinder….Sök testade vi också men träningen rann tyvärr ut i sanden fast han var duktig på det. Freestyle gick vi också en kurs och hade roligt men även det blev mer en aktivering i vardagen. Egon tyckte vändningarna var roliga så där kanske nån vallningsgen poppade upp? Hans första kurs var kantarellsök, mer för att se honom i kurssammanhang än själva uppgiften, och det lärde han sig på 2 röda men sen var det inget kul med stillastående svampar….

Med Bruno har jag provat rallylydnad och det tyckte han var jättekul. Trots att han var närmare 7 år när vi började var han superduktig och mycket följsam. Men sen kom hältan så nu är det ett tag sen vi har tränat. Skulle säkert funka igen när alla benen funkar igen. Däremot är det svårt att gå kurs eller vara i hundsammanhang, han bryter ihop av den stressen, utan det får vara aktivering och skoj. Han kanske skulle gilla kantarellsök? Jag har inte gett upp tanken på att få lite nytta av hunden…. 😉

Med Nilaq har det visat sig vara sök som är hennes grej. Det är superkul och hon har så roligt när hon sveper ut i skogen för att hitta figgen. Agility tror jag också passar henne och jag hoppas kunna gå kurs med henne i det. Freestyle tror jag kan passa henne också. Rallylydnad är så där skoj – man får jobba med motivationen. Hon gillar inte att bära saker heller…. Drag kommer vi testa denna vinter nu när hon är färdig i kroppen. Vet inte i vilken form ännu…..

Det alla hundar har gillat och varit duktiga på är spårarbete. Hellre viltspår än personspår men som med Egon och Bruno har det bara behövts skank, medan Nelson och Nilaq vill ha blooooood. Så det är lika men olika. Men det har gett många trevliga stunder i skogen.