Hundspråk ur annan vinkel

with Inga kommentarer
Plus- och minuspol möts....

Återkommer till boken och bytesdriftsmodellen (eller vad man ska kalla den för?). För även hundspråk och hundens signaler får här en annan tolkning mot vad jag tidigare lärt mig.  T ex menar Behan på att lugnande signaler i sig inte är en dialog mellan hundar utan att hunden visar lugnande signaler i samband med att den balanserar sig själv, som en instinktiv handling den inte kan styra medvetet. Och målet är att jorda sig själv.

Detta tyckte jag var intressant eftersom den danske etologen och vargforskaren Freddy Worm Christensen i sin bok och även på sin föreläsning hävdade att det var fel att överhuvudtaget kalla det för signaler eftersom man i studier sett att det INTE fanns ett samband mellan hunden som visade dessa och hunden som var “mottagare”.  Detta väckte starka reaktioner under föreläsningen (flera lämnade föreläsningen i protest!) eftersom det trots allt är en ganska inkört begrepp här i Sverige. Då blev jag mest förvånad eftersom jag som så många andra tycker att signalerna fungerar just lugnande i spända situationer. Sen har jag kanske inte som andra kollegor suttit och gäspat mot en hund i en timme men i alla fall, jag har läst dom som lugnande och sett hundar reagera med att bli lugnare när jag använt dom.

Men tänk om det inte är så, tänk om det faktiskt är “bara” en stressframkallad överslagshandling? Att hunden inte reagerar för att det är en lugnande signal utan att den reagerar på den andres stressnivå? Och om det är så – spelar det någon roll? När Worm Christensen lade fram det tyckte jag det var konstigt och förstod inte varför det skulle vara så. Men nu när jag läst om denna modell ser  jag hur det skulle kunna förklaras på ett annat sätt.  Och med tanke på att beteenden som aggression och underkastelse har omdefinierats så kanske även dessa signaler/beteenden faktisk har tolkats fel. Trots allt har våra iakttagelser varit just iakttagelser som sen har tolkats…. Det betyder ju inte att de fungerar lugnande i spända situationer men det kanske är fel begrepp bara?

Eftersom denna modell så tydligt och envist (!) fokuserar på flockens balanserade funktion som jaktmaskin och då kopplat till bytesdjurets känslor och medvetande så blir det även en annan tolkning av hundspråket. Hundarnas signaler uttrycker vilken energinivå resp hund befinner sig på och strävan efter balansen, som ett nollsummespel, leder till att vissa individer blir mer framåt och utåtagerande och andra mer tillbakadragna och “låga”.  Så signalerna, språket, styrs inte medvetet utan är en reaktion på autonoma nervsystemets laddning. Då skulle även ett beteende som att visa tänder med rynkad nos vara en sån signal/reaktion och inte en medveten handling….. Visst är den tanken intressant?

Däremot skulle beteenden som nosande och grävande och tuggande/bitande vara medvetna handlingar för att jorda sig och nå balans. Även dessa beteenden har ju ibland kallats överslagshandlingar.

Nollsummespelet som ska balansera flocken och individerna jämför Behan med magneter som har norr- och sydpoler, dvs när plus möter plus stöts de ifrån varandra – hundar går i båge runt varandra – och när plus möter minus dras de till varandra – hundar som springer emot/med varandra i lek. Detta stämmer även med Semyonovas modell över hur hundflockar fungerar som ett självbalanserande system. Enligt boken använder hunden dessutom sin egen energinivå för att knyta an med olika människor eller saker precis som vargen knyter an till bytet. Hunden “kastar” då iväg sin energi mot saken och springer ikapp den…. tänk en hund som fångar en frisbee i luften (eller Nilaq som nästan tagit fåglar när de flyger upp i luften…..).

Så nu måste jag förstås iaktta mina och andras hundar och se om jag ser något “annat” än det jag tidigare sett eller om det bara är tolkningen som har ändrats. Det är både jobbigt och roligt med såna här tankenötter!

0 Responses

 1. prickigaprinsessan
  | Svara

  Mycket intressant!

  • prickigahunden
   | Svara

   Ja det är det verkligen fast förvirrande samtidigt =)

 2. Monica E
  | Svara

  Jag har inte svårt alls att köpa att hundens “lugnande signaler” bara är en spegelbild av deras känsla eftersom människor som är så mycket mer medvetna ändå har svårt att ljuga med sitt kroppsspråk, det speglar vad vi känner!

  Däremot har jag svårt att köpa att allt bara är känsla utan “förståelse” av konsekvens, bevisligen går det att träna om hundars beteende och det måset ju bero av den konsekvens en handling får. Och om man misslyckas med taimingen lyckas man inte forma beteendet så jag tror inte att det är känslostyrt där.

  Och skulle hunden bara präglas av vår energi/känslor så borde ju alla hundar man har vara exakt lika i beteende och många problemhundar bli bra bara av att byta ägare?

  Eller så förstår jag inte riktigt det du skrivit om boken det är också väldigt sannolikt:-)
  Intressant oavsett säkert med en hel del guldkorn.

  • prickigahunden
   | Svara

   Haha, ja det är inte lätt att redogöra för något jag inte greppat 100% =)

   Behan bygger inlärning på känslomässig “upprördhet” antingen glädje eller skräck = när det är starka känslor lär sig hundarna…. Men det är här det blir virrigt så jag vet inte om jag har fattat allt rätt. Iofs vet jag ju också att känslorna påverkar inlärningen – en hund som springer in i elstängslet och får en stöt när den springer mot fåren kommer inte att upprepa detta i första taget. Och hunden som tar haren kommer att jaga igen …. Men som sagt, är det konsekvensen eller känslan som ligger bakom inlärningen? Sen är dessa “naturliga” tränare mycket närmare dom “positiva” än “dominansgänget” men det blir virrigt. Kanske klarnar det om ett tag……

 3. Eva
  | Svara

  Men där har vi ju girlsen i ett nötskal – när den ena rejsar runt är den andra cool och tvärt om – hur många gånger har inte vi sagt det?

  • prickigahunden
   | Svara

   Typ 18 ggr per promenad….. Ja sa ju att boken var intressant =)

 4. Elisabet
  | Svara

  Resonemangen känns väldigt logiska (även om det verkar lite krystat att prata om “jordning” av energi). Balans i flocken och jakten för överlevnad är utomordentligt grundläggande….

  • prickigahunden
   | Svara

   Det roliga är ju att han på något ställe skriver att han inte har något gemensamt med new age men när jag läste de första kapitlena tyckte jag att han lät precis så =) Det tog ett tag att komma in i tänket men klart läsvärt!

Leave a Reply