Konceptet Uthållighet

with Inga kommentarer

UTHÅLLIGHET
(Grit)

Vi pratar ofta om envisa hundar som något negativt. Men uthållighet och lite “jäkla anamma” kan vara en värdefull egenskap när hunden ska utföra ett beteende. Föreställ dig en polishund son tvekar “nej detta verkar väl ändå jobbigt”…. ?

Det vi väl egentligen menar är att vi vill att denna envishet, uthålligheten, ja tjurskalligheten, ska verka FÖR oss och inte EMOT oss. Jag har själv två hundar av olika raser men som bägge anses vara envisa och jag har alltid uppskattat denna envishet i t ex spårandet, att vilja fortsätta, att mentalt orka även om det är besvärligt. De uppvisar det mest i områden som de själva anser vara viktiga – hitta något ätbart resp hitta vilt att jaga. Men grundegenskapen kan jag nyttja i andra sammanhang – Frans gör allt för en godis och Nilaq älskar att jobba som id-hund.

Så för hundar som inte har detta driv kan det vara bra att öva upp det, det är mer en mental inställning än fysisk prestanda. T ex födosök bland kartonger/andra hinder och fysiska omvägsproblem som godis på en klippa/stor sten som bara kan nås med viss (på hundens nivå!) klättring kan öka uthålligheten.