Körkort på hund

with Inga kommentarer

En fråga som kommer upp med jämna mellanrum är frågan om man ska ha körkort för att ha hund? Och hur skulle det funka rent praktiskt? Skulle detta körkort vara ett bevis på att man har tillräckliga kunskaper att ha hund i samhället? Ska det tas före hundköpet eller innan en viss ålder på hunden? Ska det vara frivilligt? Hur får man de som skulle behöva att ta det?

Att frågan dyker upp lite då och då är inte konstigt. Kraven på hundar och hundägare har förändrats mycket under åren. När jag var liten, så där runt 10-11 år,  släpptes jag ut med grannhundar lite hipp som happ, det var ingen som hade en tanke på att det inte skulle gå bra. Idag tror jag inte så många (åtminstone i Stockholm)  vågar släppa ut ungarna med hundar hur som helst…..

Vad skulle ett körkort då kunna göra? Ja det ena är ju att det ställer krav på ägaren att faktiskt ha vissa kunskaper om hundar och deras beteende och behov och dessutom att kunna träna sin hund.  Det “allmänheten” oftast stör sig på är ju dels hundar som är totalt ouppfostrade, springer runt lösa och fram till folk som inte vill det, och när folk behandlar sina djur illa. Hundägare som går med en lugn hund hos sig möts sällan av samma reaktioner…..  Med en teoridel om hundars beteende, där man får “läsa hund” och svara på frågor kring hundars behov och inlärningsförmåga skulle man förhoppningsvis komma åt alla dom som köper hund utan större tanke på vad hunden behöver. Och med en praktisk del i olika omgivningar kan man testa dels hur lydig hunden är och dels hur den klarar allt som sker kring den dagligen. Detta kräver förstås att både hunden och ägaren  har fått tid att lära sig detta och därför kan varken hund eller ägare vara för unga när de ska avlägga provet.

Idag finns det ffa 2 prov:

Brukshundsklubben har allmänslydnadspasset som kan genomföras på en central plats i orten eller på klubben. Det är uppbyggt som en kurs på 7 träffar med en infokväll där bl a skötselråd tas upp. Sen är det ett praktiskt test man gör på slutet. Misslyckas man på provet tränar man mer och försöker igen. Det kräver medlemskap i SBK och att man gått minst valpkurs.

 HundMedborgarTestet  är den svenska varianten av USAs Good Canine Citizen test och består av en endagarskurs plus  ett test där man får visa upp sina kunskaper. Det handlar om både hunds uppförande och ägarens kunskaper. Även detta är ett rent praktiskt test på 10 moment ur vardagen men man skriver även på en försäkran (kan läsas på http://www.hundmedborgartestet.se/hmt%C2%AE-f%C3%B6rs%C3%A4kran-2066622). När man klarast det praktiska testet får man ett diplom och ett körkort. Det kräver inget utöver deltagandet i kursen vilket vanligen är på en och samma helg.

Och det kanske räcker? Eller behövs det mer? Och hur ska de i så fall se ut? Det jag personligen saknar är ett teoretiskt prov som visar att hundägaren förstår vad en hund behöver och hur den fungerar. Och jag tycker väl att provet ska utföras på minst 2 olika ställen: en plats med få störningar där man kan testa den allmänna lydnaden, hantering av hunden och störningar på lite håll. Och sen en plats med mycket störningar. Del 2 får man göra endast om man klarar del 1 (det visar ju hur pass bra hunden och ägaren fungerar tillsammans innan de släpps ut på allmän plats) och har klarat teoriprovet. Och om man klarar del 2 får man sitt körkort. Men… det ska också upprepas efter ett tag för att visa att man fortsätter att träna och ta hand om sin hund.

Denna typ av körkort skulle i förlängningen kunna användas även för de hundägare till s k “farliga” hundar (och där hamnar vissa lättare än andra) som idag får göra  polisens L-test (utan sin ägare) som ju inte säger så mycket om hur hunden fungerar i samhället.

Det finns länder idag som har krav på körkort. Ute i Europa har många hundraser hamnat på svarta listan och där är körkort ett minimikrav att få äga en hund av sådan ras. Wien i Österrike har nyligen infört körkort för alla hundar över 40 cm / 15 kg. Och en övergångsperiod under vilken ägaren kan ta det. På detta vis har man uteslutit alla småhundar vilket jag tycker är fel, även ägarna till små hundar kan behöva hundvett. Men där resonerar man att en liten hund inte kan skada så mycket och i mina ögon missar man en fantastisk chans då till ett bättre hundägande. Jag förstår inte varför småhundsägare inte ska behöva visa att de förstår hundens behov. Det borde vara för alla hundar och alla hundägare. Eller är det bara stora hundars ägare som beter sig fel?

Jag ser mycket fördelar för hundarna i Sverige, om ägarna var tvungna att ta ett körkort. Då kanske även alla eviga omplaceringar skulle minska och hundar skulle få så bra ägare som de förtjänar.  Nu är jag egentligen inte för en massa regler och förordningar, jag tror mycket på det sunda förnuftet. Problemet är bara att det i hundvärlden tycks finnas allt mindre av den varan. Och det är hunden som betalar priset. Ibland med sitt liv. Så jag lutar allt mer åt ett körkort. För hundarnas skull.