Lite av varje

with Inga kommentarer

Så här i slutet av mars ser livet ljusare ut igen.

Under tiden har det ju hänt lite av varje. Arbete strömmar in vartefter. Det hänger väl ihop med att man rör sig mer ute nu när det är varmare och soligare. Och då observerar man problemen som man inte sett under vintern.  Så mer jobb blir det, både träning och behandlingar.

Kurserna har jag fått skjuta upp och skjuta upp. Trist för de redan anmälda men ska det vara undervisning i grupp behövs ju en grupp! Har under åren testat olika varianter och även om det kan tyckas vara bra med 3 deltagare i en grupp så är det för lite. Och ofta får 1-2 förhinder och då står en ensam stackare där. Antingen ställer man då in eller så blir det “privat lektion” och det är ju inte samma sak! Men för många är inte heller bra, då försvinner den enskilde deltagaren i mängden och får kanske inte så mycket träningstid utan en massa väntetid. Har man då bara 1-1,5 timme är det inte så kul….

Vi har även hunnit vara hos homeopaten, hela “familjen”. Han är nöjd och jag med så det blev nya droppar och en ny tid i maj. Det är häftigt att se hur vi  alla påverkas av dropparna.  Det tar ca en vecka och sen blir jag och Bruno “sjuka”.  Bruno faller då tillbaks i alla gamla ovanor i ett par dagar-en vecka och sen blir han “bra” igen och t o m “bättre”. Själv däckar jag ett par dagar och är helt slut och sen blir jag också “bättre” igen. Det är faktiskt spännande. Nilaq som är den mest oförstörda av oss får droppar ett par dagar bara och sen märks knappt något på henne. Så är det när man har ett bra immunförsvar!

Ett par föreläsningar har jag också hunnit med. Ett inom homeopatins område där det pratades om biverkningar av vaccinationer och vilka medel man skulle kunna ge. Det roliga var att det var inriktning hund och häst. Mest häst faktiskt. Homeopaten var väldigt kunnig om hästar, inte lika bra på hundar, men hon hade behandlat även dessa. Hon dissade verkligen flunsavaccinationerna som blivit krav i stallen och som gett mycket eksem, hosta och problem med mugg hos hästarna.  Vilket även hästägarna hade noterat men nu är det krav så vad göra. På hundsidan var det parvo man främst tog upp. Här var det mag- och hudproblem som spökade. Väldigt intressant var det att lyssna. Det som hade varit intressant är förstås förebyggande åtgärder men där kom inte så många tips. Och inte så lite förvånad blev jag när hon berättade att hon mot fästingar använde scalibor-halsbandet….. Mycket märkligt när hon annars jobbar giftfritt!

Ett annat föredrag var Hund och varg föredraget som etolog Kerstin Malm har arrangerat på 3 orter i Sverige. Det var danske biologen Freddy Worm Christiansen som höll föredraget på “skandinavisk danska” får vi väl kalla det. Stundom hopplöst att förstå och ibland glasklart. Tyvärr lämnade lokalen en hel det övrigt att önska, det var varmt och mörkt och bidrog väl till iaf mina koncentrationsproblem. Likaså de hysteriskt långa köerna till fikat….. Men innehållet var intressant och nu ska jag läsa boken som finns i svensk översättning (!!). Tyvärr fanns inte så mycket tid för frågor eller diskussioner men i slutet av dagen hettade det till när han kom in på Lugnande signaler. En del berodde det nog på språkliga missförstånd och en del på att två världar möttes – den strikta vetenskapliga och den känslomässiga. Inte alltid så lätt.  Det var ändå en klart intressant dag och väl värt att lyssnas på.

En kort sammanfattning:

1) människan kan inte vara flockledare över vargar eller hundar. Istället kan vi vara ansvarsfulla hundägare.
2) vargar/hundar har en inbördes rangordning, den ger dock trygghet ist f privilegier och bildas i flockar om mer än 5 individer
3) att vara flockledare ger en massa ansvar och inte så mycket privilegier
4) restriktiva “ledarskapsregler” som t ex gå först genom dörren, äta innan hunden, alltid vara högre upp än hunden, inga hundar i sängen osv, gör en inte till flockledare
5) många beteenden hänger ihop med s k äganderättszoner
6) det vi kallar lugnande signaler har inte iakttagits hos vargar och inte heller hos de få större hundflockar som har studerats under längre tid.

Ja mars har inte varit en “lat” månad även om fokus legat mer inåt än utåt.

Nu ska jag försöka hinna blogga lite oftare =)