Mer om stress

with Inga kommentarer

Jag blev ombedd att ge några exempel på stress hos hundar och vad man kan göra.  Och eftersom det är ett av mina favoritämnen gör jag gärna det =)

Självklart är det viktigt att försöka hitta en orsak till stresskänsligheten. Det kan vara genom vaccinationsskada (valpsjuka ger hjärnhinneinflammation), ärftligt, genom sjukdom som epilepsi, genom skada genom olycka, eller genom att man forcerad inlärningen. Har man en fysisk orsak kan man dra nytta av en behandling. Men ibland kan man inte hitta en direkt orsak. Man kan ändå arbeta med stressen.

En av de viktigaste åtgärderna när man har en stressad hund är att skapa fasta rutiner. Med fasta rutiner lär sig den stressade hunden hur situationer kan hanteras. När hunden märker att samma situation hanteras på samma sätt gång efter gång efter gång kan den börja slappna av lite eftersom den vet vad som kommer att hända härnäst.  Det kan tyckas som en enkel och larvig sak men för en hund som blir förvirrad av många intryck ökar förvirringen om samma situation hanteras på olika sätt från gång till gång. Den kan då inte se ett mönster och utan mönster kan vad som helst hända och när vad som helst kan hända blir det kaos i hjärnan och stressen stiger över toleransnivån.

När stressen stiger kan inte intrycken sorteras längre och hunden kan (över)reagera på det som händer runtikring t ex med ett utfall, ett nafs, skällande eller fysisk rörelse – antingen springa bort eller runt, runt, kanske jaga svans (jaga svans är inte alltid ett uttryck för stress men kan vara det). När stressen stiger får hunden ofta ett tunnelseende. Hunden kan därför bli rädd vid hastiga rörelser eller ljud. Om den sitter fast t ex i koppel kan den inte längre fly och då kommer frysa eller fäkta istället.  Därför upplevs många ggr stressade hundar som aggressiva och opålitliga när de i själva verket kämpar med att hantera omvärlden.

Vad kan då vara situationer som utlöser stress hos hunden? Ja det är förstås olika men det är inte ovanligt i följande situationer: att gå ut på promenad, att det kommer gäster,  att man möter andra hundar/barn/joggare ute. Ibland kan även det som är roligt skapa stress, t ex  att träna/gå kurs, att åka bil/buss, att leka med andra hundar.

Att “träna bort” stress går i princip ut på att lära hunden att reagera annorlunda när den blir stressad. Denna träning skiljer sig inte så mycket från klickerträning även om man inte alltid kan använda en klicker eftersom den i sig kan stressa hunden. Detta är en balansgång för blir hunden stressad blockeras inlärningsförmågan. Så det gäller att hela tiden se till att hunden går upp i en lagom nivå av stress. Så pass att vi kan få en reaktion men inte så pass att den inte kan lära sig. Detta kräver en hel del fingertoppskänsla och att man kan läsa hunden!

Vad kan vara problematiskt när man jobbar med stress? Att gå upp i stress i sig är varken dåligt eller farligt. Det som gör stress till ett problem är när hunden inte kan varva ner mellan de stressutlösande tillfällena. Om hunden t ex har svårt att sortera intryck från början och blir uppjagad av detta – att inte hinna med – och sen hamnar i situationer som ger mer intryck att hantera så har hunden en väldigt liten chans att fixa detta. Så pauser där hunden får varva ner ordenligt och komma till ro är mycket viktiga i denna träning. Och med vissa hundar betyder det ätt man kan utsätta dom för endast ett intryck och sen måste man skapa en paus. Nytt intryck ny paus. Det är nog lätt att förstå att det inte är så enkelt att hela tiden tillrättalägga detta. Och det är därför träningen måste börja i en störnings- och stressfri miljö där man kan kontrollera alla intryck hunden utsätts för. Fysisk aktivitet är också viktigt för att dämpa stress. Eftersom adrenalin och kortisol går ut i systemet behövs fysisk rörelse för att få ner nivåerna igen. Så kan man gå med hunden eller släppa den i en inhägnad (och detta inte utlöser nya stressreaktioner) är det bra. Det är även behovet av fysisk rörelse som ibland gör att hunden börjar hoppa, springa, dra i kläder.

Lika viktigt för att lyckas med träningen är att man som tränare/ägare behåller sitt eget lugnt vad hunden än hittar på. För det som händer i träningssituationen är att hunden i något läge kommer att reagera som den brukar, t ex genom att skälla och hoppa på ägaren. Och detta beteende får inte förstärkas utan vi vill att hunden ska lära sig att reagera annorlunda när den blir “stressad”. Därför ignorerar vi “stressbeteendet” och belönar det nya beteendet. Och för att kunna ignorera måste man vara redo för allt hunden hittar på. Biter den måste jag kanske ha kläder som skyddar. Skäller den måste jag ha en plats där det inte kommer in någon och ber en att tysta ner hunden,  klättrar den på väggarna måste jag se till att den inte kan skada sig eller kommer ut,  osv

Att träna bort stress tar tid och är en process där man hela tiden måste ta hänsyn till hundens gränser. Man kan inte jobba fortare än vad hundens nervsystem kan klara av att bearbeta och reagera på. På sätt och vis jobbar man ju med hundens förmåga till självkontroll men det som är en ganska lätt träning med en frisk hund blir ett långt projekt med en stressad hund. Så att få ha ett bollplank och tillgång till en tränare brukar vara avgörande för hundägare för att orka.

Men som sagt, medaljens framsida är en arbetsvillig och alert hund som man kan ha mycket roligt med!!

0 Responses

 1. Monica
  | Svara

  Gissa om jag känner igen det där! Just med hur en stressad hund beteer sig. Fast i det här fallet var ju den bakomliggande orsaken rädsla…..Och man behöver verkligen support för att orka annars går det inte.

  Jätteintressant oavsett och tack för att du ville utveckla det lite!

  • prickigahundenq
   | Svara

   Ja stress är inte kul så när det har smugit sin in i aveln är det illa!! Men om man nu råkar ha eller får en stressad tycker jag det är viktigt att veta att det faktiskt går att träna. Inte fort och kanske inte 100% bättre men definitivt bättre.

   Egon fick ju epilepsi av sin stress(känslighet) men blev ändå mycket bättre efter några år. Och Bruno har också blivit mycket bättre även om han har dåliga dagar.

   Sen ser det ju olika ut för olika hundar. Och just stress yttrar sig olika hos olika individer. Jag önskade att stress(känslighet) togs mer på allvar av uppfödare!!

 2. kicki fohlin-svensson
  | Svara

  Väldigt intressant att läsa om stress. Ett alltid lika aktuellt ämne som berör både hund och människa!
  Tack för dina kloka rader!
  / Kicki

  • prickigahundenq
   | Svara

   Tack Kicki! Tyvärr är det ju inte ovanligt med stressrelaterade sjukdomar hos
   både människor eller hundar idag.
   Jag upplever dessutom att dessa hundar ofta möts av diagnosen “dominant” och “behandlas” med “ledarskap”. Och det är ju inte riktigt det det handlar om (bortsett från att jag varken gillar begrepp som dominant eller ledarskap).

 3. Carina
  | Svara

  Kul att ha hittat din sida. Jag har en 5-årig lättstressad blandrastik med mycket dalmatin i sig. Min lilla pärla har dessutom artros och DLS i ryggen. Vet du om det är ett stressbeteende att jaga/fånga ljusskuggor o reflexer?

  • prickigahundenq
   | Svara

   Välkommen hit! Vad trist att din relativt unga hund redan har såna problem. Visst kan jagandet vara stressrelaterat men det kan även vara ett sätt för henne att hitta smärtlindring. Om man jagar upp sig frisätts många hormoner i kroppen som även dämpar smärta. Då blir jagandet ett inlärt beteende…. Vad får hon för behandling?

   • Carina
    | Svara

    Tack! Ja så kan det vara, hon gör även utfall mot en del hundar o människor i perioder och det är alltid när hon har ont så smärta=stress. Just nu får hon Canidryl antiinfl, nyponpulver, Seraquin glucosamin, back on track täcke o filt.

    • prickigahundenq
     | Svara

     Hon får ingen “aktiv” behandling som massage, magnetfält, TENS eller annat? Ibland kan det behövas för att ryggen ska orka, hon behöver ju muskler som fungerar…. Allt du räknar upp är “passiva” behandlingar.
     Ja utfall är ju typiskt i samband med smärta, “låt mig vara” för man är så känslig….

 4. Carina
  | Svara

  Jo då massage och så har vi simmat i Kalmarsund så mycket som möjligt i sommar. Ev akupunktur till hösten.

 5. Sarah Ericson
  | Svara

  Stress ja, stress… Som både vi och hunden mår bra utav. Som du säger, bygga trygghet och mönster åt hunden så att den vet att den kan lita på en och slappna av. Jag tror det finns många människor som skulle behöva stress-tränas också…

Leave a Reply