När vi leker öppnar vi för nya möjligheter

with Inga kommentarer

Det är nu drygt 3 år sedan som jag hittade till AbsoluteDogs och till konceptträningen. Det var inte självklart. För att vara ärlig så scrollade jag först bort FB-annonserna, förstod inte tjatet om en ny sorts hundträning? Och vad jobbigt energiska de var, blonda, studsande, skrattande…. Nej, det gick bort.

Samtidigt letade jag efter nya infallsvinklar i min egen träning. Jag hade jobbat med Frans i 2 år och visst hade det blivit bättre men det var så mycket som fortfarande var urjobbigt. Och jag visste inte hur jag skulle komma vidare. Alla verktyg funkade i stunden men grunden var densamma, han hade nerverna på utsidan, var väldigt känslosam och hade svårt att lära sig och därmed svårt att komma ihåg det som gått bra dagen innan. Så trots klickerträning, BAT, motbetingning, desentisering och allt annat jag använde så hade vi nått vägs ände. Skulle jag behöva omplacera honom…? Det var verkligen inte kul.

Men så kom ännu en annons från AD i flödet och började jag lyssna på vad de sa och beställde sen en dvd. Vad hade jag att förlora? I värsta fall ett par hundra spänn och tiden det tar att titta på filmen. När jag fått den var det en rad lektioner som bestod av lekar. Enkla lekar. Så jag provade detta. Vi hade redan våra platser där vi brukade träna och leka och nu var det några nya lekar. Både Frans och Nilaq tyckte de var roliga. Vi lekte lite varje dag och redan efter en vecka hände något med Frans – han var snäppet mer fokuserad på mig. Och jag hade roligt! Så jag hoppade på deras onlinekurs för reaktiva hundar – 40 lekar på 40 dagar. Detta blev startskottet för den förvandling som Frans kom att genomgå. Och jag hade hittat rätt! Det finns så många metoder och sätt inom hundträning och jag hade en välfylld verktygslåda men nu fick jag nyckeln till en bestående förändring – genom att förändra hundens hjärna med lekar så förändrades personligheten och nu kunde han plötsligt göra det vi tränat så mycket på utan att lyckas. I Frans fall betydde det att han blev tryggare och mer avslappnad och jag vågar säga lyckligare. Vi kunde njuta av tillvaron igen. Det tog tid men resan var rolig och utvecklande och så avslappnad. Och det gick bara inte att gå tillbaka till mer traditionell träning. Jag fortsatte på den vägen, gick deras instruktörsutbildning till Pro Dog Trainer och sedan fördjupningen Geek och jag är fortfarande kvar och lär mig mer. Efter att ha sett hur Frans kunde utvecklas från en lättstressad hund som gjorde utfall och skrek i en massa situationer till att glida fram och känna sig trygg i situationer han tidigare inte klarade så vet jag hur effektiva dessa enkla lekar är. Och jag ser även skillnaden med Nilaq. Hon har aldrig varit besvärlig eller jobbig men hon har jagat och hon har blivit mer och mer ljudkänslig med åren. Jakten är väldigt lätthanterlig numera, hon kan ligga och titta på ekorrar, hon kan spåra upp kaniner och vilt men avbryter sen själv och kommer till mig. Hon reagerar knappt på ljud eller det som hon förknippar med ljuden längre.

Så efter att ha sett resultatet på mina egna och andras hundar de senaste åren så är det så tydligt att denna träningsform verkligen förändrar och att förändringen är bestående. För mig som hundtränare har det varit väldigt utvecklande och passionen har tänts igen – det som en gång fick mig att säga upp mig och jobba med hundar. Mitt nästa privata projekt blir förstås (!) att köra detta med en valp från start. Tänk att direkt kunna stärka de delar i personligheten som behöver det och minska inflytandet av de som kan ställa problem – så fantastiskt.

Under tiden fortsätter jag hjälpa hundägare som vill få en bättre relation med hunden, jobba bort problem och kanske står i samma läge som jag en gång – måste jag omplacera hunden? Alla kurser är nu lekbaserade men då med olika målsättningar som en tryggare hund, en lugnare hund eller en samarbetande hund för att bara nämna några exempel. Träningen är väldigt rolig, det är lätt, det är stressfritt och det är effektivt! För när hundens hjärna ger den möjlighet att KUNNA göra andra val så gör den det. Och det öppnar för helt nya möjligheter.