Olliver

with Inga kommentarer

Är så glad för idag fick jag ett sms om att Olliver kommit hem igen!

Olliver är en russian blue som jag pratat med när han var under året och även i början av detta år. Sen hörde matte av sig när han inte kom hem och varit borta i dryga veckan.

Att prata med bortsprungna djur är svårt på många plan:

  • man får en tidspress på sig
  • matte/husse är oroliga och djuret självt är ofta oroligt eller förvirrat
  • djuret kan vara svårt att lokalisera
  • djuret kan vara skadat och/eller sitta fast eller t o m dött
  • djuret kan ha sprungit bort på en främmande plats t ex under jakt eller semester
  • djuret kan ha rymt från sin ägare av olika anledningar

När man pratar med djur som är bortsprungna har man inte alltid tillgång till en bild eller vad man nu behöver för att skapa kontakt. Det är heller inte säkert att djuret vill bli funnet och därför inte kommunicerar. En del djur är misstänksamma av sig och vill först inhämta “referenser” – det är okej när man ska normalprata men i ett akut läge blir det ganska fel – man har sällan tiden.

I Ollivers fall var det så att han valde att stanna ute. Han hade saker att göra och ville inte komma hem förrän han ansåg sig vara “klar”. Han var varken skadad eller fångad. Han förmedlade att han mådde bra och så småningom skulle komma hem igen. Men när tiden går och ingen katt kommer in så är det klart att tvivlena stiger. Och i takt med att temperaturen ute faller ökar oron för hans välmående. Inte blir det lättare heller när omgivningen i all välmening försöker förbereda ägarna på att katten är död och inte kommer hem igen. Desto gladare är vi alla idag när Olliver till slut kom hem, lite smalare men välbehållen!!