Omplacering som TV underhållning

with Inga kommentarer

Under hösten beslöt SVT att spela in en ny underhållningsserie som ska handla om omplaceringshundar. Tanken att lyfta även begagnade hundars status känns ju bra.  Frågan är om detta program verkligen kommer att ha den effekten?

Från början var arbetsnamnet “Hund i familjen” och både SKK och Hundskyddsföreningen sa sig stå bakom programmet. På Adventskonferensen hävdade Hans Rosenberg från SKK att de INTE har ett samarbetsavtal eller är inblandade på något vis men att de tillfrågades om programidén och då tyckte den var bra. Idag svär sig både SKK och Hundskyddsföreningen fria från allt som har med programmet att göra.  Inspelningen pågår för fullt och nu heter programmet ”Huset fullt av hundar”.

Programmet produceras av Meterfilm. Meterfilm är mest kända för sina underhållningsprogram som ”Idol”, ”Ensam mamma söker”, “Svenska Hollywoodfruar”, ”Bonde söker fru”, ”Körslaget”, m fl. Själva skriver de att de också har en stor produktion av lärorika och underhållande fakta- och featureprogram där ”Äntligen hemma”  och ”Lyxfällan” har blivit riktiga långkörare. Och nu ska de alltså göra ett program om omplaceringshundar.  Med tanke på att underhållningsfaktorn är stor eller t o m väldigt stor i ovan nämnda program får man väl utgå ifrån att även ett hundprogram ska innehålla mycket drama för att möta kraven på tittarsiffror. Och detta ska visas i SVT.

Så hur skaffa drama i ett program om omplaceringshundar? Jo man tar en familj som får bo ihop med olika hundar och sen rösta ut en hund i taget tills “den optimala kamraten” är kvar! Varje beslut ska tas efter en dags samvaro med hunden under överinseende av en hundcoach med olika aktiviteter anpassade till hund och familj. En programledare guidar familjen i sina beslut. Om det inte vore för att det är levande varelser som inte själva får välja om de vill vara med som utsätts för detta kunde jag kanske skratta åt både upplägg och idé men med tanke på mina egna erfarenheter från omplaceringsverksamhet, egna och andras omplaceringshundar och mina utbildningar inom hund så fastnar skrattet i halsen. Det är fel på så många plan.

På Meterfilm är det 2 personer som är ansvariga: Tina Röed som har mångårig erfarenhet av både träning av hundar och filmarbete med hundar, bl a har hon en modellagentur för djur. Hon har själv 2 aussies. Den andra personen är Inger Scharis som jag inte alls känner till men hon har läst vid Linköpings universitet och har själv aussie. Hundcoachen är inte namngiven. Programledaren är Claudia Galli som de flesta nog minns från Let’s Dance. Hon är förutom skådespelerska även utbildad hundinstruktör och problemhundskonsult på Hunden hus. Det är alltså samma ställe som jag har min utbildning ifrån. Visserligen är det lite skillnader i utbildningen mellan de olika årgångarna men jag har svårt att tro att hundens behov, etologi, stress  m m inte alls togs upp under hennes utbildning. Alla inblandade menar på att detta är ett fantastiskt tillfälle för omplaceringshundar att få synas.

Nånstans måste det ha snurrat till rejält i huvudet på de inblandade. Att på fullt allvar tro att omplaceringshundars status kommer att höjas när man dag för dag röstar bort en hund som inte “passar”, hur ska det höja status? När man får testa EN DAG och är det jobbig så ryker hunden, hur ska det visa på ett ansvarsfullt hundägande? Alla som seriöst jobbar med omplaceringar vet att det handlar dels om noggrann matchning av hund och familj innan utplacering och dels om flera veckors tid innan hunden landar i nya hemmet med sina nya människor. Man bygger ingen relation och visar hela sin personlighet på en dag.

Att kastas in i och sen ut ur en familj, vad gör det med de inblandade hundarna? Är alla så superstabila att de klarar detta? Varför omplaceras de från början? Vad händer med dom hundar som åker ut och som åker tillbaka i sitt gamla hem? Vad händer när de ev ska träffa sin nästa familj? Hur ska detta höja omplaceringshundars status???

Om man vill protestera finns kontakt mai både på Meterfilms sida (scrolla ner) http://meterfilm.se/vill-du-medverka-t%C3%A4vla-eller-vara-publik och på SVTs sida http://svt.se/hundifamiljen. Läs gärna djurskyddets pressmeddelande om detta på http://www.djurskyddet.se/se/press/pressmeddelanden/2010/svt-utnyttjar-hemlosa-hundar-for-underhallning

Själv önskar jag att de inblandade hade tänkt ett varv till, att de med utbildning hade kommit ihåg sina kunskaper och att de som lämnat ut hundar till detta hade funderat över om detta verkligen är rätt sätt att hitta ett nytt hem till sin kamrat. Men det är jag det.