Plötsligt händer det!

with Inga kommentarer

Sen jag började klickertränarutbildningen i februari har jag haft flera tillfällen då jag undrat hur i allsin dar ska vi fixa detta? Frans är duktig och envis och vääääldigt matglad så han jobbar ju på men….. Klickerträning är helt nytt för honom och jag är osäker på hur mycket han “kan” sina gamla kommandon. Så vi har fått slita med precis allt från noll. Och det är ju kul i och för sig att se hans framsteg men samtidigt har jag sett tiden ticka på och nu är vi i juni och “sitt” och “ligg” har varit ett okänt koncept för honom…..  Varje dag har vi tränat/tragglat men det har liksom inte gått in. Det går med handtecken och locka med godis men han kommer inte på att göra själv. “Stå” har gått hyfsat bra hela tiden, där är det mer att han gärna ställer sig vid godisfickan istället för rakt framför men det börjar komma nu när jag väljer “bättre” ståenden.

“Sitt” började komma i början på veckan efter att ha lockat honom till sitt och sen jobbat med att kunna ställa mig bredvid honom där han sitter. Men “ligg” har varit omöjligt. Det har gått om jag sitter på huk framför honom men även om han lagt sig ner 10 ggr – så snart jag reser mig kommer han inte på det….. Men så igår fick jag ett infall och började klicka för nosande, tänkte att vi måste ju så småningom komma till “ligg med hakan i backen”, så vi vänder lite på det och ser om han kan få ner hakan från stående och sen kanske kroppen följer efter…? Och se där, efter några repetitioner började han vinkla ner frambenen och plötsligt låg han =) Så idag kunde vi köra “sitt” och “ligg” och övergångar bara så där. Applåder!!

Det är väl detta som är det stora plusset och samtidigt det jobbiga med klickerträning. Att det kan ta så lång tid innan poletten trillar ner men när den trillar så blir det på flera plan. Så nu gick det att träna med godis i handen som störning och klicket kom när han från “sitt” gick ner i “ligg” med nosande neråt. Så nu ska jag börja röra på mig medan han är i “sitt” resp “ligg”.  Och filma lite igen. Det har blivit en hel del filmsnuttar som jag slängt efter passet…..