Rallylydnad

with Inga kommentarer

En relativt ny hundsport som blivit populär även i Sverige är Rallylydnad. I korthet är det en bana med skyltar som man går med sin hund och på varje skylt finns en övning man ska utföra. Övningarna är hämtade ur vardagslydnad, tävlingslydnad, agility och “trixlådan”. Jag hörde om detta första gången 2003  på en workshop med kanadensiska hundtränaren Carolyn Clarke där hon visade en enkel bana och förklarade tanken bakom sporten. Superkul var det och jag använde mig av detta som avslutning på kurser i vardagslydnad, jag plockade helt enkelt de övningar vi gått igenom under kursen och satte ihop dom till en liten bana. Alla tyckte det var jättekul!! Och det är det som är så trevligt, att alla hundägare och alla hundar klarar denna sport och har roligt.

Men det dröjde till 2009 innan jag gick på kurs med Bruno och insåg hur mycket sporten utvecklats på bara 6 år. I höstas gick jag instruktörskursen för att få kläm på regler osv som används i Sverige idag.

Nu pågår en nybörjarkurs i Tanto och det är roligt att se glädjen h0s både hundar och hundägare.  Man ser från gång till gång hur kontakt och följsamhet ökar, hur hundägare och hund kommunicerar tydligare och förstår varandra bättre.  Och att de har kul ihop. Ingen press eller stress utan bara kul. Sen beror det ju på hur man går vidare men även tävlingarna är upplagda så att det ffa ska vara skoj! Så oavsett om man är nervös eller van tävlingsmänniska ska man ha en chans att genomföra sitt pass. Men vill man “bara” aktivera sin hund är rallylydnad perfekt eftersom övningarna kan tränas under vanliga promenaden lika gärna som på en träningsplan.

Om du är intresserad av att gå en kurs hittar du info på min hemsida på https://www.prickigahunden.se/kurser.html.