Rehab på hemmaplan

with Inga kommentarer

Mycket av Brunos träning i rehabsyfte har skett på hemmaplan så jag tänkte dela med mig lite av vad jag gjort och hur jag tänkt. Kan ju ge tips till andra tänker jag?

Direkt efter operationen var det total vila och hjälp att gå som var det viktiga. Det tar 72 timmar innan allt slutar blöda och stabiliseras och under den tiden kan man möjligen lägga på kyla för smärtlindring och bortforsling av svullnader och slaggprodukter. Bruno t ex behövde fysisk hjälp att ta sig fram så svag var han och ingen hund tycker om att visa sig svag, särskilt ute.  Samtidigt behöver hunden röra lite på sig för att hålla igång cirkulationen som i sin tur bidrar till snabbare och bättre läkning. Så kan hunden inte gå kanske en speciell bärsele som den från Redog eller en handduk under magen kan hjälpa den. Eller en sele typ webmaster från Ruffwear som du hittar på bl a Naturkompaniet. Med Bruno använde jag en handduk som stöd. Det behövdes mest i vår lilla trapp men även vissa sträckor ute. Nu ska man inte gå långt men att stå och hänga ute en stund mår hunden ofta bra även om den behöver stöd för att inte trilla omkull. Har man stora ytor av hala golv hemma så behöver dessa antingen skärmas av eller täckas av mattor så hunden inte halkar omkull.

När den akuta fasen är över så är det dags för minipromenader. Hunden kan själv bestämma hur långt den orkar och hur många pauser den vill ta på vägen. Här kan det vara smidigare med sele än halsband om man måste hjälpa och hålla under vilan. Beroende på vilken sorts operation hunden genomgått läker det förstås olika fort och hunden kan börja belasta olika snabbt. Men de första 2 veckorna får man ta det lugnt.  Välj hellre plana ytor och lätt kuperad terräng att gå på än i väldigt kuperad terräng eller långa trappor. Man behöver inte helt undvika backar och trappor men håll det på en rimlig nivå.

Efter 2 veckor när stygnen är tagna kan någon form av vattenterapi vara bra. Antingen simma i bassäng eller gå i vattentrask. Det beror förstås på operation och omfång av skada. Även en liten hund som i sig är lätt i kroppen kan behöva komma iväg och få simma eller traska åtminstone ett par gånger. Fördelen med bassäng är att hunden helt slipper bära sin vikt med hjälp av en flytväst och den kan ändå röra sig ordentligt. Nackdelen är att hunden i början bara rör de ben den kan och man behöver hjälp av utbildad personal för att träna upp hunden. Fördelen med vattentrasken är just att man kan kontrollera exakt vad hunden ska träna på med hjälp av löpbandet och mängden vatten.  Nackdelen med vattentrasken är att det kan blir slitigt för hunden om den gått och lärt sig använda “fel” muskler en längre tid.  Och det finns olika modeller där vissa är bättre för bakdelsskador (lutbar ramp) och andra bättre för framdelsskador (rak ramp). Det går med bägge att ganska fort komma upp i större styrka och börja bygga muskler.  Precis som för människor är det ett uppskattat inslag i rehabdelen och idag finns bassänger och traskar lite varstans i landet. Med Bruno blev det simning.

Hemma kan man förstås också göra en hel del. Dels är det bra att massera och stretcha men se till att någon som kan visar hur man gör. Det finns även fler böcker som i text och bild visar hur man ska göra. Hundar tycker ofta det är skönt att blir ompysslade men har de ont kan de reagera om man kommer åt en öm punkt.

TTouch är en annan beröringsteknik som stimulerar läkningen och nerverna vilket är bra efter alla större ingrepp. Mer om ttouch hittar du bl a på ttouch.com och tellingtonmetoden.se.  Till skillnad mot t ex stretching så kan man inte göra något fel utan det går bra att arbeta helt efter en bok. Det finns en hel del böcker på engelska med många bilder. Även kroppslindorna kan göra att hunden kliver annorlunda och bättre.

Förutom det man gör hos en hundfysioterapeut eller sjukgymnast finns det även en del övningar man kan göra, både inomhus och ute.  Många hundar spänner sig väldigt i ryggen oavsett var problemet började och för dom kan det vara jätteskönt och nyttigt att få stretcha ut sin rygg.  För detta kan man med fördel använda sig av en pilatesboll, det finns runda och det finns äggformade. Låt hunden rulla upp på den mjukt – locka med en godis – och håll bollen så den inte rullar. Hunden märker efter några gånger bara att det är skönt och inte svårt och kan då själv hasa upp på bollen bara man håller i den.  Har hunden haft förlamningsproblem kan detta också vara bra när den ska lära sig att stå och balansera igen. Pilatesbollen kan även användas så hunden får stå med frambenen på och balansera ut kroppen och även kliva upp helt på bollen med alla fyra tassar. Detta är ffa när hunden har läkt ordentligt och behöver jobba upp sina mikromuskler och balansen i kroppen. I början håller man bollen stilla och hjälper hunden men det går ganska fort att hunden kan själv.

Sen är det bra att få kliva. Antingen i en stege som ligger på golvet eller genom olika täta snår ute eller något annat hinder på marken. Har man litet hemma kan man sätta en expanderstång i en dörröppning och låta hunden kliva fram och tillbaka.  Hunden ska helst lyfta ett ben i taget. Så det ska gå ganska sakta och ofta är det bra att ha på koppel, särskilt i början. Vart efter hunden blir säkrare och får en bättre balans i kroppen kan hindret/na höjas. Men de ska aldrig vara högre än bröstkorgens lägsta punkt. Även mjukt underlag är bra att kliva runt på. Antingen i en mjuk säng och då gå runt och gå, inte lägga sig att vila!  eller på en luftmadrass på golvet eller liknande. Det finns även uppblåsbara barnleksaker som passar storleksmässigt till de flesta hundar.  På så sätt tränas mikromuskulaturen som hunden behöver för att kunna röra sig säkert på fyra ben.

När hunden börjar bli stadigare i kroppen och det är dags att jobba med styrkan i muskulaturen så finns det olika övningar man kan göra. Traditionellt så kastar man boll i grustag, där hunden får springa uppför i gruset och på så sätt bygga upp bakdelsmuskulaturen. Men detta är en ganska grov metod som passar friska hundar bättre än de som har en skada och går på rehab. En snällare variant på denna övning är en kopplad hund i sele, en boll och så rullar/kastar man bollen framför hunden och håller emot i kopplet så hunden får dra eller springa ikapp bollen med ditt motstånd. Avstånd, motstånd och underlag kan varieras efter hunden fysiska nivå.

Om hunden simmar är det dags att arbeta med jetstrålar.  Det kan vara dags att lägga på vikter på något eller alla benen, t ex  med viktmanschetter. Ska alla benen  eller hela kroppen stärkas kan det vara dags att börja klövja. Viktigt att prova ut väskan så den sitter stadigt och att vikterna, t ex små vattenfyllda (frysta) pet-flaskor inte hasar runt okontrollerat.  För klövjning ska ryggen förstås vara okej.

Nu kan även promenaderna bli längre och längre. Gärna mer och mer kuperad terräng och lämna stigarna mer och mer för att traska i vildmark där hunden får lyfta på benen ordentligt och jobba med balansen.  Under vinterhalvåret kan hunden få pulsa i snön.Var bara försiktig med ishalka så inte skador rivs upp igen eller nya tillkommer.

Hunden kommer att få träningsvärk så tänk på att utöka längd och tid över tiden och inte för fort.  Snart kommer hunden att röra sig som tidigare eller t o m bättre.

Självklart ska du under hela tiden försöka ha en god kontakt med veterinären och stämma av så du inte går för fort fram.