Resa

with Inga kommentarer

Att resa med djur kan vara jättejobbigt. Själv tycker jag det är kul fast det kräver en hel del planering. När man reser utomlands ska man dels ha koll på andra länders regler och dels är det mycket att fixa för att resa från Sverige (och tillbaks igen!). Idag är det ändå mycket lättare än på 90-talet när man fick samla alla papper på alla vaccinationer och intyg och hälsoundersökningar separat för varje djur…. Jag hade 2  fullproppade “Hundens bok”  – en till vardera hund. Sen kom passen och det blev mycket lättare eftersom allt skrevs in i och stämplades i passet.  Nu har jag vanan inne och alla 4 har förstås varsitt eget pass.

Sen är det själva resan. En gång tog jag tåget från Stockholm och ner till Mainz i mellersta Tyskland. Det gör jag nog aldrig om. Maken till obekvämt och struligt kan man leta efter. Värst var nog att man så snart man lämnade Sverige var tvungen att boka rökplatser och sittplatser. Hur skoj är det? Men men, done that, seen that och det får vara bra med det. Bil är ändå bekvämt. Man kan stanna när man känner för det, djuren har sina platser och man kan lasta fullt. I Tyskland är det plikt att djuren antingen sitter i bur/bakom galler eller med bilbälte. Katterna har varsin bur. Iofs föredrar de att vistas lösa i kupén men eftersom de då drar igång hundarna har jag dom helst i bur på långresor. Leo älskar att ligga framme i vindrutan och Morgan ligger gärna högt bak. Men i Tyskland är det ett no no. Bruno som sitter i baksätet får ha bilbälte på sig. Det finns så smidiga som man hakar fast dels i hållaren (den som försvinner ner mellan säte och ryggstöd) och en krok i selen. Eftersom han ändå har sele funkar det smidigt.  Och han kan lägga sig ner eller sitta upp. Sen finns ju plats för en hund bak. Med lastgaller och grindar känns det relativt säkert.  Egon fick på sin tid disponera hela ytan bak själv men så var han ganska stor. Nu delar Nilaq och katterna utrymmet. Lite packning får också plats.

Eftersom det är långt att köra blir det övernattning. Tack för att internet finns! Nu kan man bekvämt boka hundrum på nätet och dessutom läsa recensionerna i förväg. Sen är det olika bemötande man får när personalen uppptäcker “hela familjen”. Inte för att jag smyger direkt men jag tar sällan alla på en gång. Ofta blir det ett “å vad gulligt” men ibland blir det surt. Tydligen har man dåliga erfarenheter från tidigare djurägare och då är inte personal glada när man kommer med gänget. Trist men sånt händer. Jag försöker alltid att städa lite efter mig men lite beror det på bemötandet man får. Ju trevligare personal desto mer noggrannt städat =).

Djuren verkar tycka det är okej med att byta boende så tätt. Det funkar även att gå ifrån en stund för att äta t ex. Sen är det ju nya omgivningar att utforska varje gång och en nyfiken hundnos uppskattar detta!

Katterna är nog de som minst uppskattar resandet. Ofta gömmer de sig när de ska in i buren. Numera hittar jag dom fort men i början kunde jag leta i upp till 2 timmar….. Sen jamas det under resan tills vi kommer ut på motorvägen. Det är roligt när man är framme dock. Även katter gillar äventyr!