Rolig bok

with Inga kommentarer

Måste bara dela med mig om en bok jag läser nu. Den heter The 100 silliest things people say about dogs och är skriven av Alexandra Semyonova. Hon är en etolog som förutom att ha plöjt igenom befintlig forskning på varg och hund även har studerat en flock “hushundar” i 14 års tid varefter hon som har dragit sina egna slutsatser. Dessa publicerades först i “The Social Organization of the Domestic Dog: A Longitudinal Study of Domestic Canine Behavior and the Ontogeny of Domestic Canine Social Systems” och sen som ovan nämnda bok.

Boken är väldigt underhållande att läsa, dels för att hon skriver intressant och roligt men också för att detta faktiskt är en långtidsstudie utförd på just hundar som lever i en grupp i ett hem och inte på vargar eller gatuhundar.

Och hennes slutsatser slår hål på alla dominansteorier – hunden är inte ett hierarkiskt tänkande djur med en fast rangordning inom gruppen och som styrs av en ledare. Hundar dominerar inte varandra för att få tillgång till resurser eller utmanar om ledarskapet. Istället är hunden ett djur som lever självt eller i grupp och vars mål är en fredlig samvaro där man respekterar varandras personliga zoner och där man kompromissar för att nå denna samvaro.

Målet är istället fredlig samvaro och hunden är beredd att kompromissa om mycket för att upprätthålla harmoni och balans i gruppen. Det första och högsta budordet är ingen verklig aggression får användas i umgänget med andra.

Boken radar upp hela 100 myter om hundar och tar itu med dom. Man kan läsa mer om och beställa boken på http://www.nonlineardogs.com/.

Jag återkommer säkert till denna bok igen!