Same same but different

with Inga kommentarer

Nilaq spanar På påskdagen var vi iväg på sökträning med annan grupp. Vi träffades på en parkering i skogen men slog läger en bit in i skogen men inom  synhåll från parkeringen. Det var bra för Bruno fick sitta i bilen. Det var ju varmt och soligt och mycket av tiden sitter ju hundarna uppbundna. Det blev i sig en bra träning för stumpan som egentligen inte gillar att jag lämnar henne. Nu satt de andra hundarna och skällde så hon tittade på dom. När hon inte stämde upp allsång, dvs ylade.

Det är intressant detta med sök och med träningsgrupper. Det verkar finnas hur många varianter som helst för att träna denna sport. Igår var det en grupp med mestadels folk från SBK (arrakkläder, overaller och kängor) som även tävlar i sök så det var intressant på många sätt. Deras sätt skilde sig både från den kurs vi går nu och den kurs jag gått tidigare med Egon. Några var nog canis-inspirerade, jag tycke jag kände igen en av övningarna från deras bok om sök.

Eftersom det var en träningsgrupp fick alla säga vad man ville ha för upplägg till sin hund.  Nilaq var sista hunden så jag hann se många varianter och figgade även en hel del. Men först vallade vi av sökområdet och markerade gränserna och stigen med snitslar. Och det är klart, detta var en skog där det väl går en och annan men kanske inte många varje dag.  Så vi traskade på med hundarna och sen körde vi en och en. Walkie-talkies och snitslar delades ut till figgarna.

Första hunden, en kelpie, fick göra en ren vittringsövning. Sen var det Loke som fick söka och markera figgar med rullmarkering. Han vart märkbart trött efter andra skicket och ville inte ta sista. Tredje hund, en lapsk vallhund, fick göra en flying-övning, dvs 2 figgar på varsin sida om stigen och sen flyttar dessa sig framåt utåt varannan gång medan hunden går på den andra fiiggen. Eftersom föraren står kvar på stigen blir det mycket viftande  och hålla koll på varandra men det gick ganska enkelt eftersom skogen var platt och öppen, figgarna syntes och man matar hunden med godis tills man  får tecken att släppa iväg hunden igen. Jag måste kolla vad syftet är med denna övning är för visserligen var den rolig att göra men jag fattade inte vad den ska lära hunden mer än att rusa på synliga figgar? Fjärde hunden var en schäfer som skulle skallmarkera. Hon ska dessutom tävla nästa helg så matte ville att vi skulle vara så passiva som möjligt. Så ut och gömma sig. Jag la mig i en grop och väntade och hunden kom rusade förbi utan att markera. Nästa gömställe blev med ryggen mot ett träd. Nu rusade hunden förbi igen först men kom sen fram och markerade. Det blev en sista gömma och då råkade jag hamna utanför det vallade området. Får skylla på solen, jag letade efter snitslarna men såg inga alls. Hunden hittade mig i alla fall fort och skällde ordentligt. Sen var det en welsh springer som fick göra flying-övningen han med. Han ville dock hellre spåra så han fortsatte förbi första figgen…. Sen gick det visst bättre.

Och sen var det stumpans tur. En gömd figge på varsin sida om stigen. Jag skickade ut henne på medvindsidan först och hon tvekade bara en aning innan hon sprang ut stort och länge och förbi figgen. Sen kom hon till stigen men inte till mig utan fortsatte istället ut själv på andra sidan och till den andra figgen. Som hon hittade. Men hon tog inte rullen i mun utan figgen petade in den i munnen och då spottade Nilaq ut den innan hon sprang till mig. Visade på bra och tog en godis men inte mer. Sen fick hon ta figge 1 igen och nu hittade hon henne.  Fortfarande ingen rulle i mun men däremot visade hon figgen för mig. Ville inte ha godis men leksaken var lite kul. Jag är glad att hon verkligen söker på. Men jag behöver fundera över detta med rullen… Kanske ska köra lös rulle igen ett tag?

Ja sen packade vi ihop och det blev en liten fika med schäferägaren, alla andra hade bråttom hem.  De ska enas om ett nytt datum så får vi se om vi blir bjudna igen. Nu var det 6 hundar och det tog 3 timmar….

Själv fortsatte jag inte hem utan iväg till simmet på andra sidan stan med hundarna och så fick Bruno simma. Han var väldigt uthållig, 20 minuter i linor med ordentliga tramp och sen en liten paus innan vi avslutade med frisim. Då plaskade han inget längre utan simmade så fint och lugnt. Han har blivit så himla duktig. Sen var han bra trött och tyckte nog det var skönt att få hoppa in i bilen igen. Städa poolen och fika (igen!) och sen hem  med 2 nöjda hundar. ‘

Det blev en lugn kväll för oss alla tre =)