Seminarium om dressyrmetoder

with Inga kommentarer

Så kom då kvällen då alla frågetecken skulle rätas ut =) Ett seminarium med Jens Karlsson och Tobias Gustavsson, bägge verksamma bl a inom varg- och hundforskningen vid Grimsö Forskningsstation, SLU, och arrangerat av Eva Bodfäldt. Det hölls i en fullsatt aula på Djurgymnasiet och det fanns många “hundkändisar” i publiken. Förväntningarna var såklart högt ställda.

Frågor som skulle tas upp var bl a

  • när kan man säga att en träningsmetod är vetenskapligt baserad?
  • hur väl är träningsmetoderna egentligen förankrade i modern forskning om inlärningsteori och etologi?
  • hur funkar det att använda bestraffning och belöning vid hundträning?
  • kan man säga att det är skillnad på vardagsfostran och inlärning av moment ?
  • vad är sant och vad är falskt när det gäller jämförelser mellan varg och hund?
  • vad är dominans och vad är ledarskap – och hur påverkar det hundhållning och hundträning?

Tobias och Jens växlade av varandra med olika avsnitt där Jens pratade om varg och Tobias om hundträning och sen kom de förstås in på varandras områden…. De var underhållande och duktiga föreläsare och det blev en hel del skratt under kvällen. Vissa herrar i publiken satt dock med armarna i kors hela kvällen så de kanske inte tog till sig så mycket. Lite jobbigt att koncentrera mig hade jag trots det intressanta ämnet men jag fick nog med det väsentliga.

Vi fick lära oss en hel del om viltskadecenters överraskande intressanta verksamhet: hur man idag arbetar med specialutbildade spårhundar för att inom 24 timmar säkerställa vilket (rov)djur som skadat eller passerat nära tamvilt och hur  man arbetat fram en fungerande dressyr av dessa hundar (utan att direkt få veta hur man tränar men att klicker används i något av stegen).

Vi lärde oss också att “vetenskaplig grund” förutsätter minst 25 separata studier på exakt samma sak… och att  det faktiskt inte finns inom hundträning. En hel massa studier har t ex gjorts på hundar och olika mediciner och behandlingar men bara någon enstaka på hundar och träning. Här önskade Jens att alla som tränar hund skulle börja föra träningsdagböcker. Genom många, många men enkla träningsdagböcker kan man få ett användbart underlag för att sammanställa en “vetenskaplig” studie över hundträning. I denna dagbok behöver man notera datum, plats, underlag, väder, hund, övning, utfall. Och det är ju faktiskt inte så svårt…..

Vi fick också veta att det egentligen inte finns forskning på vargars beteenden kopplat till hundar. Det vi vet om vargars beteenden är en “bieffekt” av den forskning man faktiskt har bedrivit på vargar och som har varit inriktat på hur vargen rör sig inom sitt revir med hjälp av gps-positioner.

Tobias pratade om inlärningspsykologi och här blev det ganska teoretiskt – man fick verkligen hålla koll på sina CS, UCS, CR och UCR….  Med beköningsbaserad träning vill man att hunden fortsätter tills det blir rätt och med straffbaserad träning vill man hunden ska undvika att göra fel. Ibland försökte han få igång en diskussion kändes det som men det var först i slutet när det var frågestund som det faktiskt blev diskussioner eller åtminstone ett utbyte.

Även Tobias knöt an till vargarna och hans ståndpunkt verkade vara att kopplingen är överreklamerad. Hundar är hundar och deras personlighet påverkar träningsresultatet mer än deras genetik.

Hur intressant seminariet än var så lämnades en del frågor obesvarade, de bollades istället om och om igen ut till publiken, och eftersom det inte blev någon diskussion så blev det inga svar. Kanske finns inga svar?  Det var frågor  som är det skillnad mellan fostran och moment-inlärning och i så fall vilken, varför är straff så populärt i hundträning, vad är egentligen skillnaden mellan mjuk och hård träning, varför ägnar så många mycket tid till att träna in ett snyggt fotgående på appellplan men tycker att koppelgåendet i vardagen ska funka av sig självt…..

För mig betyder det att man antingen inte kan använda vetenskapen till att besvara dessa frågor – för det handlar ibland snarare om etiska ställningstaganden än en vetenskaplig utvärdering av en metod- eller så var detta frågor de själva inte ville ta ställning i av vilken anledning än må vara…. Ett sånt påstående var att man nog kan få lika bra hundar med “hårda” metoder som med “mjuka”. Och det kan man säkert. Men det går överlag fortare med positiv förstärkning, det har man sett även om det inte är “bevisat”….än.

Tobias “avslöjade” under kvällen att han använt både elhalsband och stackel i hundträning men att han själv inte använder stryphalsband på sina 6 hundar för det “kändes helt fel” och det han lärt sig på allra första hundkursen var att aldrig rycka och slita i hunden …

En klar behållning från kvällen var historien om Stumpen, den kastrerade hanhunden som varje dag slåpptes ut på isen av sin ägare för att springa och leka med den tillvandrade unga varghanen som lockats till byn av 2 löptikar i en hundgård. Den vilda vargen och Stumpen hade jättekul ihop. Så kul att även grannen släppte ut sin okastrerade hanhund – som omedelbart dödades av varghanen. Den andre okastrerade hanen i byn fick stängslas in bakom el som skydd. Det är skillnad på lekkamrat och konkurrent. Men det glädjer mig att varghatet inte är totalt ute i byarna utan att med respekt och sunt förnuft kan man leva med varg.

Sen gjorde delar av publiken kvällen extra rolig, dels genom att ställa intressanta frågor, dels genom att vägra förstå svaren de fick.

Har du chansen att höra på dessa två tycker jag att du ska ta chansen, för det var definitiv lyssningsvärt även om det kanske inte gav de svar jag hade sett fram emot.