Sökträningen fortsätter

with Inga kommentarer

Nu har Nilaq och jag gått halva sökkursen och det har väl gått lite fram och tillbaka. På kursen jobbar vi med framlängeskedjning och lägger till detaljerna varteftersom. Framlängeskedjning betyder att man lär in de olika momenten i den ordning de ska utföras.

I söket betyder det att hunden springer ut till figuranten i skogen, tar “rullen” dvs en markering som hänger på halsbandet i munnen och springer tillbaka till föraren som kopplar hunden och sen visar hunden föraren var figgen sitter.

Eftersom jag under så många år  lärt mig att dels dela upp momentet i pyttebitar och dessutom sätta ihop dom så man börjar med den sista delen och sen lägger på en del framför och sen en till framför, s k baklängeskedjning, är det en utmaning i sig att träna på detta vis. Det är verkligen nyttigt!!!

Var har vi problem då?

 1. Ja det ena är att Nilaq inte velat komma fram med rullen för att bli kopplad. Hon får ju springa lös och ska hon kopplas = friheten försvinner. Så i torsdags satte jag på en långlina. Det gick bra. När vi provade löst i fredags under promenaden kom hon fram direkt!
 2. Det andra är att hon släpper rullen. Ännu är rullen en leksak och hon tar den villigt i mun men sen spottar hon ut den när hon ska springa till mig. Vi har inte tränat apportering så att bära saker kan hon inte sen tidigare. Apportering var heller inget krav inför kursen.
 3. Hon har haft svårt att påvisa figgen i koppel men i fredags sprang hon dit med mig för första gången.

Det märks tydligt att hon behöver en natt att smälta det vi gör på kursen. Man får heller inte köra för många repetitioner per träning.

För mig blir det ganska tydligt att baklängeskedjning verkligen blir enklare för hunden att ta till sig. Efter kursen tror jag att jag kommer att träna de olika momenten separat och sen sätta ihop dom på nytt och se om inte det kan få det att släppa.

Men det är hemskt kul och Nilaq tycker det är jättekul. Nu hoppas jag att vi kan fortsätta träna under vinterhalvåret fram tills nästa kursstart för det blir nog en till i vår.

0 Responses

 1. Sara
  | Svara

  Hejsan hoppsan!
  Ja du det där med att skaffa en ras man klankat ner på, fattar inte varför?
  Hon som gjort är typ sjuk i huvudet på fler sätt än ett. Men men… hon har funderat på två raser innan och sen sruntat i det så det blir säker så med en prick också.
  Låter riktigt roligt med er sökträning, det skulle jag vilja testa med Coco.
  Fråga: Vad är egentligen skillnaden mellan sök och spår? Får olika svar hela tiden så jag får inte hop det. ;-p
  Kram Sara

  • prickigahundenq
   | Svara

   Hej Sara, välkommen hit =) Ja men vissa människor ska egentligen inte ha hund för de tycker en massa och sen är det verkligen ingen verkstad och ffa inget vett…. Men men, vi får hoppas hon kommer över sin plötsliga längtan!!

   Sök ÄR kul! Började träna med Egon men där rann träningen ut i sanden, man måste ju vara en grupp som träffas regelbundet för att det ska bli nåt. Mimmi höll väl sökkurs i Vårgårda för några år sen? I SÖK sitter det en person mer eller mindre gömd i en sökruta som är minst 50 m djup (blir djupare i de högre klasserna). Hunden ska hitta personen genom att hålla nosen högt och fånga vittringen. Är personen nergrävd (ja jag vet helt sjukt) ska hunden ändå hitta. Jfr kantarellsök där hunden ska hitta svampen i skogen oavsett om den växer i mossan, under ett träd eller under löven….. Hunden springer fritt tills den hittar personen/svampen.

   I SPÅR ska hunden istället ta upp spåret efter person eller djur och följa så som den gått tills man kommer fram till ett slut som kan vara en sak eller skank eller träapport. Det är ju personspår eller viltspår man oftast kör.

   I ID-SPÅR ska hunden följa spåret av 2 personer som sen delar på sig och gömt sig på varsitt håll. Hunden får sniffa på en använd t-shirt el likn och ska följa “rätt” spår. Här går hunden i lina men hittar en person i slutet av spåret.

   Med Bruno kör jag person- o viltspår, med Nilaq sök och viltspår. Lika kul alltihopa =)

 2. Monica
  | Svara

  Sök är också kul men som sagt det kräver en grupp! Så vi nöjer oss med “hemmasök” där hundarna får leta efter husse eller matte.

  Från att ha varit en som framlängeskedjar så har jag fått gå till baklängeskedjning och plötsligt har jag supersmarta hundar:-) Nejdå men det är en fördel att baklängeskedja!

Leave a Reply