Stenar och grus

with Inga kommentarer

Igår ringde veterinären, nu hade hon fått svar på proverna. Det visade sig vara “dalmatinertstenar”. 2 olika, ammoniumurater och natriumurater. Den senare stenen förknippar man med gikt eftersom den kan lagras i leder och då ge upphov till stor smärta. Bägge bildas i ph-sur urin. Att dalmatiner får det beror på att deras njurar inte kan bryta ner puriner, en sorts protein. Man brukar säga att proteindelen i fodret ska vara så lågt som möjligt för att undvika. Eller så får man se till att urinen blir mer basisk.

Nu är det inte första gången jag fär ett sånt besked, Nelson drabbades av stenar efter sin ryggoperation 2002. Och då var det foderbyte som hjälpte honom. Det intressanta är att veterinären då rekommenderade Hills u/d och när jag istället gick över till barf tyckte han det var vansinnigt. Tills han såg provsvaren – för varje månad som gick blev proverna mer ph-neutrala och mängden grus minskade. Kristallerna bildades fortfarande men de kissades ut. Problem solved.

Så när vetten igår började prata om Hills u/d tog jag den enkla vägen och frågade om jag inte kunde få ge Specific CDD istället eftersom jag hade bättre erfarenhet av detta. Jovisst, det gick ju bra. Hon ville även ge medicin, allupurinol. När jag sa att flera bekanta haft problem med biverkningar sa hon kräkningar och att det märkte man ju om hunden fick det…. Men eftersom jag hela tiden påpekat Brunos känsliga mage så tyckte hon det var okej att börja med foderbyte och komma in med nytt urinprov om 1 månad och om det då fortfarande uppvisar för mycket grus sätta in medicin.

Så nu ska jag påbörja projekt basning av urinen. Eftersom jag inte vill ge varken Hills eller Specific (av olika anledningar men främst eftersom de är så näringsfattiga) får det bli mer kalk i maten. Den lösliga varianten dock, så att ev överskott går ut. Och så får jag byta bort de proteiner som är höga på puriner eller oxalatsyra som inte heller är bra: nötkött, viltkött, spenat, kål, broccoli. Med Nelson blev det mycket lammkött istället, något Bruno inte verkar gilla, men det finns ju fågel och keso. Så bara att plocka fram “hundkokboken” igen.

0 Responses

 1. Jennie
  | Svara

  Stackars Bruno! Mitra hade ju gikt, hela hennes tå svullnade upp och hon hade jätteont, men det försvann med CDD dermil som tur var, behövde aldrig ge någon medicin.

 2. Monica
  | Svara

  Kommer du att gå över till att BARFA honom också nu eller har du andra recept:))?

  Får Tim någonsin problem av sina kristaller vet jag vem jag ska fråga om råd vad gäller kosten;-)

  • prickigahunden
   | Svara

   Nej, jag kommer (nog) inte att barfa honom. Det var jobbigt, dyrt och tidskrävande att mixa ihop grönsaker och frukter 2 ggr/v. Tror jag höll på 18 månader då. Istället börjar jag med att modifiera den mat han får nu. Färskfodret skär vi ner ännu mer (han får lite idag för man kan gömma piller och tillskott så bra i detta) och ökar den lagade maten. Han får bulgur med grönsaker – med betoning på grönt – plus protein. Sen tillsätter jag kalk i maten så snart jag köpt det. Standardt har några olika. Det ska ju inte vara mjölksyrad kalk utan annan så det inte blir överskott för då blir det fel åt andra hållet….
   Får kanske köpa mätstickor på apoteket och ta urinprov lite då och då och se hur ph ligger. Tjoho!

Leave a Reply