TTouch fortsättningskurs

with Inga kommentarer
Riekje

Så har den äntligen varit, kurs 2 i TTouch. Vi var ett glatt och förväntansfullt gäng som samlades i Hundcenters lokal i Västberga. Tyvärr hade några fångats in av elaka baskilusker och kunde ej komma.

Vi som var där med och utan egna hundar fick en härligt proppad helg med Riekje van Zanten som är utbildad TTouch practitioner. Hon hade även med sig en kollega, Janine Morris Opheim, som är från Australien och numera bor i Norge. Så Janine kommer att börja hålla kurser i Norge snart =)

Nu blev det nästan lyxkurs för oss med 2 instruktörer och även vackert väder så vi kunde jobba i olika grupper både ute och inne. Vi repeterade först några ttoucher och fick även nya idéer till när man använder de olika ttoucherna. När man lär sig dom verkar alla likadana men det är de inte, en del går på djupet och andra är mer “snälla” och de har olika funktioner. Vi testade förstås först på varandra och denna gång märkte alla skillnaderna mer tydligt. Sen tränade vi på hundarna en stund och sen var det dags för markarbete.

Qilaq i driving line med Riekje, Janine & matte Eva

Markarbete innebär att man leder hunden på olika sätt, med ett eller fler koppel, ensam eller med flera personer genom olika banor eller över olika hinder. Det kan tyckas lite larvigt hur detta ska påverka hunden i kroppen och knoppen men du kan göra ett enkelt test – borsta tänderna med fel hand. Det går förstås men du kommer att märka att du måste anstränga dig på ett annat sätt och du blir medveten om muskler på ett nytt sätt. Lite så funkar markövningarna, hunden måste fokusera mer och märker då hur den använder kroppen. Och det i sin tur gör att man rör sig lite annorlunda även när man gör “som vanligt” igen.

Vi lär oss tarantula!

Senare på eftermiddagen blev det mer träning på varandra för hundarna blev trötta av att ttouchas och ledas och att behöva tänka!!

Under helgen lärde vi oss både flera nya ttoucher som ger en större kroppsmedevetenhet, som ger avslappning och som hämtar tillbaka hunden i kroppen om den t ex låser sig i ett hundmöte.

Sen jobbade vi även med koppelövningar och det var väldigt kul att se hundarna svara med att söka sig närmare bara för att vi ändrade hur vi höll i kopplet. I vissa övningar blev man som ägare verkligen överraskad över hundens reaktion, trots allt har man en bild av hur hunden ska bete sig och när den visar en annan sida och ett annat beteende får man sig en tankeställare.

Flera av deltagarna jobbar med hundar eller har haft problem med sina hundar och vi fick alla mycket med oss. Jag kan bara önska att fler hund/djurägare kan få lära sig denna teknik och tankesätt.  Vi fokuserar så på mediciner och traditionell träning – när man då ser hur påverkade hundarna blir av att vi skiftar balansen i kroppen på dom och att vi är mer närvarande och kommer ihåg att andas så händer små underverk. Det är magiskt!

Själv kan jag berätta att Bruno idag rör sig bättre, han har skiftat balansen i kroppen och använder det opererade benet mer, sätter det mer rakt i linje och lägger mer tyngd på det. De lastbilar han vanligen skäller på ignorerade han helt. I jobbiga hundmöten avbröt han snabbt och tog kontakt med mig, han vände sig t o m bort och la sig ner med en hund han tidigare han tidigare gick igång på i 180…. Då börjar man nästan gråta av glädje =)

Om du bor i eller har möjlighet att resa till Stockholm så kommer en introkurs den 21-22 januari 2012. Även den hålls på Hundcenter i Västberga så det är begränsat antal platser. Gör gärna en intresseanmälan redan nu eftersom bokningar har börjat komma. Det kommer att ge dig och din hund massor!

Om du vill  läsa mer om metoden finns info bl a på  http://tellingtonmetoden.se, htp://ttouch.com, http://ttouch.de och http://www.tilleyfarm.co.uk/.