TTouch-/TTeamkursen del 1

with Inga kommentarer

Så är första kursdagen avklarad. Vi var 14 förväntansfulla människor och 11 nyfikna och delvist upphetsade hundar som samlades i morse i Djurgymnasiet Hundcenters lokaler i Västberga. Instruktören Riekje van Zanten gav oss först en presentation och historik om Tellingtonmetoden som den också kallas efter uppfinnaren/utvecklaren  Linda Tellington-Jones. Och vi fick presentera oss och våra hundar. Några få hade tidigare hört om eller t o m använt TTouch men för de flesta var det nytt.

Sen började vi ganska omgående med olika övningar. Vi fick lära oss att samla information om hunden genom att iaktta den i rörelse, känna på den, titta på kroppshållning, ögon, hitta kalla/varma ställen, osv. Under dagen fick vi även lära oss och träna på olika ttoucher, använda dessa och sen göra om övningarna för att se om det blev skillnad. Och det blev det i flera fall. Såg man inget idag kommer troligen en förändring om ett tag, det är inte alla förändringar som sker fort och stort utan de flesta är små och en process.

Idag fick Bruno vara med största delen och han tyckte det var jobbigt. Alla nya situationer, platser, människor och hundar stressar honom och inte vart det bättre av att jag behövde springa runt och fixa en del i starten. Imorgon ska jag försöka fixa till allt först och sen ta in hundarna. Men trots detta gick övningarna ganska bra. Han är ju väldigt stel och halt efter vila och behöver gå igång sig och då blir svårt att t ex att gå i en labyrint. Men det släppte varteftersom och han blev lite lugnare. Efter lunchen fick han på sig en body wrap en stund, gå lite tills en effekt syntes och sen fick han vila i bilen och jag bytte till Nilaq. Hon tyckte det var jättekul först men hade nog tänkt sig en spring- och hoppkurs, inte att man ska hänga och få “massage” och sen promenera runt i koppel, ibland med 2 människor och ridspön…. Men hon var duktig och hon kunde sen även lägga sig och vila trots alla hundar som gick runt och ibland väldigt nära….

Nu är det vila och imorgon är vi på igen!