TTouch-/TTeamkursen del 2

with Inga kommentarer

Idag fortsatte kursen och det var betydligt lugnare när vi alla samlades igen på förmiddagen. Trots att en och annan hund bytts ut. Även idag lärde vi oss olika ttoucher och gick igenom övningar både i teori, på oss och slutligen på hundarna.

Idag jobbade jag en hel del med Bruno. Han reagerade mer direkt på dagens ttoucher, kanske för att de var mer avslappnande, kanske för att systemet var mer redo att känna dom…. I alla fall var det häftigt att se att det gick att ttoucha ner honom i liggande och sen avslappnat, nästan sovande trots att hundar rörde sig i lokalen. Sen blev det en del bakdelsarbete och sen fick han gå labyrinten igen. Han haltar fortfarande men de som såg honom på håll sa att han gick bredare bak, satte ner tassarna mer markant. Han har ju en tendens att lägga vikten fram och det försvann under dagen.

Även Nilaq fick jobba en del och idag kunde jag konstatera att hon var betydligt stelare på höger sida än vänster sida. Inte konstigt att hon undviker vänstersvängar vid min sida! Några ttoucher senare kunde vi ta en vänsterssväng i alla fall. Definitivt något att jobba vidare med. Även hon blev väldigt avslappnad och lugn som bilden visar!!

Bland de andra hundarna utmärkte sig en collie som var ganska skällig i början men som steg för steg lugnade sig. Mest märkbart vart det när han fick på sig ett headband. Första gången satt det på 2 minuter och då tyckte han att det skulle av. Andra gången suckade han och la sig ner med huvudet på framtassarna. Det fick sitta på ett par minuter och sen förblev han lugn när det togs av igen. Tanken är att bandet ska påminna om att han har  en mun som han öppnar och när han blir medveten om det behöver han inte göra det längre. Och då blev han lugn. Märkligt men imponerande.

Avslutningsvis, när alla hundarna däckat, körde vi en benövning på varandra och alla kände en tydlig förändring. Den syntes också. Så himla häftigt. Ibland syns likheter med kinesiologi, ibland med avslappningsmassagen. Men det är verkligen en egen metod. Och så här på dag två tror jag alla kände sig trygga att använda den på egen och bekantas hundar.

Självklart planerar jag redan för en fortsättning! Dels kommer en ny grundkurs och sen en påbyggnadskurs i Stockholm.  Det kommer info på hemsidan och är du intresserad får du gärna göra en intresseanmälan redan nu på info@prickigahunden.se så får du mejl direkt.

0 Responses

 1. Monica
  | Svara

  Låter intressant fastän jag inte helt greppat vad det är, får leta på nätet. Eller om du kan ge en kort förklaring på vad man gör och vad det går ut på. Massage? Beröring?

  • prickigahundenq
   | Svara

   Ja hur ska man säga. Alltid lättare att se =)
   Det är en blandning av beröringsteknik, markarbete och bandageringsteknik.
   Beröringen ska vara inte så hårt som massage utan mer “utanpå huden”. Markarbetet består av lätta gymnastiska övningar över hinder/olika underlag/olika höjder.
   Bandageringstekniken är även den lös, ofta i kryss över olika kroppsdelar.
   Syftet är att ge kroppen och nervsystemet impulser. Dessa impulser ska göra att djuret får en ökad känsla i kroppen (vi testade även på varandra och det var helt sjukt att det benet vi “behandlat” kändes mycket mer än det andra). att hitta en ny, bättre balans i kroppen och genom detta få ett bättre självförtroende som i sin tur gör att djuret kommer över sina problem. Problemen kan vara fysiska eller mentala. Man arbetar alltid med hela kroppen.
   Man hittar info och fler länkar på http://www.tellingtonmetoden.se
   Ska försöka beskriva vad jag hittade och jobbade med på mina hundar i kommande inlägg.

 2. […] (kan du läsa om här och här). Hon har tagit in en hel del från TTouchen (som du kan läsa om (här, här och här) känns det och lagt till en modell av promenader som […]

Leave a Reply