Utvärdering

with 6 kommentarer

Nu har det gått 2½ månad sen Bruno fick sin diagnos.  Sen dess har han simmat 1-2 ggr/v, fått mindre mat, ätit en burk aktiv hund och sen en påse gluco-flex, under 1 månad ätit biosynov (gurkmeja), pulsat i snö, fått ha back-on-track-täcke på  och fått några behandlingar.

Dags för en första utvärdering! Simningen har gett en starkare och uthålligare Bruno. Han har blivit slankare och fått en fin muskulös kropp. Vänster bakben är fortfarande mindre musklat och det svagaste benet.  Han har ibland träningsvärk men inte lika besvärande nu som i början.  Höger sida är starkare och han föredrar att simma i vänstervarv. Mindre mat har gjort att han gått ner i vikt. Har inte vägt honom än men i nästa vecka ska vi ta en tur till veterinären och vågen.  Ett par kilo borde vara borta. Kosttillskotten med glukosamin har inte gett någon effekt alls som jag kan se. Nu kan det vara att jag inte hittat rätt preparat till honom eller att det faktiskt inte sitter i leden utan i muskulaturen och det hjälper ju inte dessa på direkt. Biosynoven gav dålig mage så den fick vi ta bort igen. Back-on-track-täcket är svårt att utvärdera men han tycker om att ha det på sig en stund varje dag och ute. Att pulsa i snö har varit både bra och dåligt. Vissa dagar klart för mycket som gjort honom mer halt och trött, andra dagar tycks det ha motsatt effekt och han har varit pigg och glad.  Detsamma gäller att gå i trappor, ibland får man lyfta honom andra dagar kan han gå uppför en trappa med jämna fina steg. Behandlingarna har väl funkat så där. Han får mer ont och blir svagare av dom så jag skjutit dom på framtiden.

Så hur gå vidare? Ja vikten måste vi kolla upp förstås. Simningen kommer vi fortsätta med under våren. Nu ska vi börja bygga upp vänster sidan så den blir starkare. Att simma högervarv + att sätta nån sorts viktmanschett på vänster benen kan säkert hjälpa till. Ska klura lite på vad som går att göra. Eftersom tillskotten inte gett något och han inte tål smärtstillande ska jag nu prova ett homeopatiskt preparat. Tyska veterinärer jobbar med det och jag har använt linimentet tidigare. Men det finns även som tabletter och dessa ska Bruno få nu så hoppas jag det ska ge någon effekt. Eftersom behandlingarna varit för mycket än så länge har jag börjat massera honom istället och det tar ju tid innan han vänjer sig vid nya saker så det får bli i nästa utvärdering.

Under tiden har jag även tittat på andra lösningar. Det finns ju mycket man gör idag, t ex att sätta in en konstgjord höft eller att sätta in guldimplantat runt höftleden. En konstgjord led blir det inte, alldeles för jobbig operation  och rehabtid och det känns inte okej. Guldimplantaten kanske kan vara något, det verkar smidigt och rel snabb rehab,  men det finns inte så mycket info om hundar som genomgått denna op att hitta på nätet. Tydligen funkar det bäst på unga hundar….

Ja vi fortsätter på och så kommer det en ny utvärdering om 2 månader igen =)

6 Responses

 1. Monica
  | Svara

  Intressant att läsa utvärderingen och vikten är nog en väldigt viktig faktor. Synd att inte glukosaminet hjälpte, det fungerade i alla fall på på Ronjas “gammelhundsleder” när hon blev gammal, men det var ju inte HD.

  Vad gick behandlingen ut på som han inte klarade av?

  Håller med dig om konstgjorda höften, även om man kan göra vissa saker så innebär det inte att man ska utsätta en hund för alltför jobbiga behandlingar.

  • prickigahundenq
   | Svara

   Ja det är klart att vikten påverkar och där kan jag även erkänna att jag varit hemmablind och levt lite i god tro pga ett missförstånd när jag tog honom. Men men han börjar få snygga former nu och blir ju samtidigt starkare och (ännu) mer musklad. Lite Anna Anka-träning, haha.
   Jag har dragit ner på maten men inte godiset eftersom vi behöver det så mycket i vardagsträningen. Men det är ganska nyttigt godis.

   Han fick PEMF som jag jobbar med. Det är väldigt effektivt och i vanliga fall är det jättebra att hunden blir dålig = då tar det, men i mitt läge med en 20-månaders malamute som också behöver sitt blir det väldigt knepigt att dela ALLA promenader. Jag tror jag kan köra det längre fram men nu får det bli massage ett par veckor.

   Med operationer och ingrepp är det ju alltid 2 sidor. Nelson var 7 när han fick sin ryggoperation och den förlängde hans liv med några år minst men den rehaben kunde jag fixa själv med lite hjälp. Efter en höftop är det vattentrask som gäller och de växer inte på trän…..

 2. Strega
  | Svara

  Vilken intressant och utförlig utvärdering! Och vad härligt att hans “vattenskräck” verkar ha försvunnit. 🙂
  Det är svårt att lägga sig på en rätt nivå vad gäller smärtor och anstängningar, då de ju verkar ändra sig från dag till dag. Ser fram emot framtida uppdateringar!

  • prickigahundenq
   | Svara

   Ja du Strega, du skulle se honom när han ska ner i vattnet. Lite tvekan men det går att locka ut honom och sen simmar han så stolt med en dummy i munnen =) Han får pausa när han vill och då kan man alltid övertala honom att simma ett par rundor till.

 3. emelie
  | Svara

  ja det är en stor djungel att testa sig igenom och komma fram till vad som är bäst för just den individen. låter ju som ni kommet en bit på vägen då iaf, vi håller tummarna för fortsatt förbättring. 🙂

Leave a Reply