Utvärdering

with Inga kommentarer

Nu har det gått 2½ månad sen Bruno fick sin diagnos.  Sen dess har han simmat 1-2 ggr/v, fått mindre mat, ätit en burk aktiv hund och sen en påse gluco-flex, under 1 månad ätit biosynov (gurkmeja), pulsat i snö, fått ha back-on-track-täcke på  och fått några behandlingar.

Dags för en första utvärdering! Simningen har gett en starkare och uthålligare Bruno. Han har blivit slankare och fått en fin muskulös kropp. Vänster bakben är fortfarande mindre musklat och det svagaste benet.  Han har ibland träningsvärk men inte lika besvärande nu som i början.  Höger sida är starkare och han föredrar att simma i vänstervarv. Mindre mat har gjort att han gått ner i vikt. Har inte vägt honom än men i nästa vecka ska vi ta en tur till veterinären och vågen.  Ett par kilo borde vara borta. Kosttillskotten med glukosamin har inte gett någon effekt alls som jag kan se. Nu kan det vara att jag inte hittat rätt preparat till honom eller att det faktiskt inte sitter i leden utan i muskulaturen och det hjälper ju inte dessa på direkt. Biosynoven gav dålig mage så den fick vi ta bort igen. Back-on-track-täcket är svårt att utvärdera men han tycker om att ha det på sig en stund varje dag och ute. Att pulsa i snö har varit både bra och dåligt. Vissa dagar klart för mycket som gjort honom mer halt och trött, andra dagar tycks det ha motsatt effekt och han har varit pigg och glad.  Detsamma gäller att gå i trappor, ibland får man lyfta honom andra dagar kan han gå uppför en trappa med jämna fina steg. Behandlingarna har väl funkat så där. Han får mer ont och blir svagare av dom så jag skjutit dom på framtiden.

Så hur gå vidare? Ja vikten måste vi kolla upp förstås. Simningen kommer vi fortsätta med under våren. Nu ska vi börja bygga upp vänster sidan så den blir starkare. Att simma högervarv + att sätta nån sorts viktmanschett på vänster benen kan säkert hjälpa till. Ska klura lite på vad som går att göra. Eftersom tillskotten inte gett något och han inte tål smärtstillande ska jag nu prova ett homeopatiskt preparat. Tyska veterinärer jobbar med det och jag har använt linimentet tidigare. Men det finns även som tabletter och dessa ska Bruno få nu så hoppas jag det ska ge någon effekt. Eftersom behandlingarna varit för mycket än så länge har jag börjat massera honom istället och det tar ju tid innan han vänjer sig vid nya saker så det får bli i nästa utvärdering.

Under tiden har jag även tittat på andra lösningar. Det finns ju mycket man gör idag, t ex att sätta in en konstgjord höft eller att sätta in guldimplantat runt höftleden. En konstgjord led blir det inte, alldeles för jobbig operation  och rehabtid och det känns inte okej. Guldimplantaten kanske kan vara något, det verkar smidigt och rel snabb rehab,  men det finns inte så mycket info om hundar som genomgått denna op att hitta på nätet. Tydligen funkar det bäst på unga hundar….

Ja vi fortsätter på och så kommer det en ny utvärdering om 2 månader igen =)