Vad är en riktig hund?

with Inga kommentarer

I hundvärlden finns det – precis som i alla andra sammanhang – gott om attityder. En av dessa är att bara vissa hundar är “riktiga” hundar.  Hittas kanske främst på den sidan som har fastnat för en bruksras och sen snöat in på just den rasens egenskaper som blir ett riktmärke för hur en “riktig” hund ska vara.

Som dalmatinerägare har jag mötts av denna attityd i princip under hela mitt hundägande och jag upplever den attityden som ganska trist. Samtidigt blir det lätt ganska komisk – om det är brukshunden som ska vara mallen för en riktig hund, då blir så väldigt många hundar som inte är just riktiga hundar. Alla vinthundar ryker t ex.  Dvärghundarna som såna kan ju inte heller vara riktiga, eller? Svårare blir det med jakthundarna, de är ju trots allt specialister på det de gör och mycket uppskattade av stora delar av befolkningen för sina egenskaper. Men är de riktiga hundar? Taxar? Gatuhundarna som adopteras får väl närmast kan ses som en påse gott-och-blandat bland hundar? Är det verkligen riktiga hundar? Polarhundarna då? Ja många tycker nog att polarhundar eler spetsar överlag är vargens närmaste hundrepresentant och deras egenskaper och temperament uppskattas av många men är de “riktiga” hundar….?

Vad är det då som kännetecknar en “riktig” hund? Bruksegenskaper ska den visst ha: kunna vakta eller valla är “bra” egenskaper. Vi hittar de riktiga hundarna i FCI grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar) och grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar). Fast inte alla i dessa grupper kvalar in i “bruksets” nålöga.  Alla olika schäfrar, boxer och rottweiler liksom dobermann kvalar i alla fall in.  Så om de är mallen för en riktig hund så blir det ganska svårt för resterande raser och blandningar därav att svara upp till kraven.

En del kopplar även ihop rasegenskaper med intelligens och där kan man verkligen fundera över varför en ras skulle vara intelligentare än en annan? Särskilt om de “testas” i en miljö som motsvarar urvalskriteriet för aveln eller i en för den rasen främmande miljö. För flera år sen var t ex en bok av den kanadensiske hundtränaren, lydnadsdomaren och beteendevetaren Stanley Coren poppis då den just tog upp frågan “Hur intelligent är din hund?” och som valde att svara på frågan genom att utvärdera arbetet på lydnadsplanen….. Inte oväntat toppade pudel, border collie och schäfer listan medan afganen hamnade sist. Men då gällde det arbetet på lydnadsplanen och inte hetsjakt i öknen. Undrar hur schäfern skulle klara det?

Riktigt trist är det om denna attityd av A- och B-lag bland hundar finns hos hundtränare. För då finns risken att om hunden inte svarar på A-träningen  klassas som B-hund…. Och tyvärr hör jag fortfarande hundägare som när de går på första kursen fått höra att en sån hund som de har, den är obildbar och hopplös, att den inte går att träna. Vilket i sin tur kan leda till att den hunden faktiskt inte får den fostran den behöver och sen blir en “problemhund” med en hundägare som inte fick verktygen och stödet att  träna sin hund och bli ett bra team. Så onödigt och så oansvarigt av de hundtränare som uttrycker sig så.

Men om vi vänder på det hela och istället utgår ifrån att hundar är däggdjur på 4 ben som avlats fram på beteenden som passat människan och med utseendet anpassat antingen till arbetet/miljön eller skönhetsidealet, vad är då en riktig hund?  Ja då blir ju faktiskt alla hundar “riktiga” eftersom de är en produkt av sin miljö och har överlevt i den. Och de har genom åren anpassats till just sin uppgift. Den känner vi ofta till även om hunden idag inte längre används till sitt ursprungliga arbete utan har blivit en sällskapshund. Och begreppet sällskapshund har ju i sig fått en vidare betydelse nu när hundar används som vård- och terapihundar, nyttohundar, diabeteshundar och annat smått och gott som gör livet så mycket enklare för sin ägare. Att vara ett sällskap blir då inte i betydelsen soffpotatis utan ett aktivt sällskap som underlättar tillvaron för sin människa, bara genom att nyttja sina medfödda egenskaper. Vi kanske måste omvärdera begreppet brukshund? Senast idag såg jag en av våra grannar komma med sin ledarhund…..en pudel!

Tillägg 120306:

Jag ser även en annan fara med att prata om riktiga hundar för jag tror nog att det är en bidragande del att hundar behandlas illa. T ex väskhundstrenden. Om de inte är riktiga hundar så har de förstås inte samma behov som en riktig hund heller, eller…..?