Vad är en riktig hund?

with 12 kommentarer

I hundvärlden finns det – precis som i alla andra sammanhang – gott om attityder. En av dessa är att bara vissa hundar är “riktiga” hundar.  Hittas kanske främst på den sidan som har fastnat för en bruksras och sen snöat in på just den rasens egenskaper som blir ett riktmärke för hur en “riktig” hund ska vara.

Som dalmatinerägare har jag mötts av denna attityd i princip under hela mitt hundägande och jag upplever den attityden som ganska trist. Samtidigt blir det lätt ganska komisk – om det är brukshunden som ska vara mallen för en riktig hund, då blir så väldigt många hundar som inte är just riktiga hundar. Alla vinthundar ryker t ex.  Dvärghundarna som såna kan ju inte heller vara riktiga, eller? Svårare blir det med jakthundarna, de är ju trots allt specialister på det de gör och mycket uppskattade av stora delar av befolkningen för sina egenskaper. Men är de riktiga hundar? Taxar? Gatuhundarna som adopteras får väl närmast kan ses som en påse gott-och-blandat bland hundar? Är det verkligen riktiga hundar? Polarhundarna då? Ja många tycker nog att polarhundar eler spetsar överlag är vargens närmaste hundrepresentant och deras egenskaper och temperament uppskattas av många men är de “riktiga” hundar….?

Vad är det då som kännetecknar en “riktig” hund? Bruksegenskaper ska den visst ha: kunna vakta eller valla är “bra” egenskaper. Vi hittar de riktiga hundarna i FCI grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar) och grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar). Fast inte alla i dessa grupper kvalar in i “bruksets” nålöga.  Alla olika schäfrar, boxer och rottweiler liksom dobermann kvalar i alla fall in.  Så om de är mallen för en riktig hund så blir det ganska svårt för resterande raser och blandningar därav att svara upp till kraven.

En del kopplar även ihop rasegenskaper med intelligens och där kan man verkligen fundera över varför en ras skulle vara intelligentare än en annan? Särskilt om de “testas” i en miljö som motsvarar urvalskriteriet för aveln eller i en för den rasen främmande miljö. För flera år sen var t ex en bok av den kanadensiske hundtränaren, lydnadsdomaren och beteendevetaren Stanley Coren poppis då den just tog upp frågan “Hur intelligent är din hund?” och som valde att svara på frågan genom att utvärdera arbetet på lydnadsplanen….. Inte oväntat toppade pudel, border collie och schäfer listan medan afganen hamnade sist. Men då gällde det arbetet på lydnadsplanen och inte hetsjakt i öknen. Undrar hur schäfern skulle klara det?

Riktigt trist är det om denna attityd av A- och B-lag bland hundar finns hos hundtränare. För då finns risken att om hunden inte svarar på A-träningen  klassas som B-hund…. Och tyvärr hör jag fortfarande hundägare som när de går på första kursen fått höra att en sån hund som de har, den är obildbar och hopplös, att den inte går att träna. Vilket i sin tur kan leda till att den hunden faktiskt inte får den fostran den behöver och sen blir en “problemhund” med en hundägare som inte fick verktygen och stödet att  träna sin hund och bli ett bra team. Så onödigt och så oansvarigt av de hundtränare som uttrycker sig så.

Men om vi vänder på det hela och istället utgår ifrån att hundar är däggdjur på 4 ben som avlats fram på beteenden som passat människan och med utseendet anpassat antingen till arbetet/miljön eller skönhetsidealet, vad är då en riktig hund?  Ja då blir ju faktiskt alla hundar “riktiga” eftersom de är en produkt av sin miljö och har överlevt i den. Och de har genom åren anpassats till just sin uppgift. Den känner vi ofta till även om hunden idag inte längre används till sitt ursprungliga arbete utan har blivit en sällskapshund. Och begreppet sällskapshund har ju i sig fått en vidare betydelse nu när hundar används som vård- och terapihundar, nyttohundar, diabeteshundar och annat smått och gott som gör livet så mycket enklare för sin ägare. Att vara ett sällskap blir då inte i betydelsen soffpotatis utan ett aktivt sällskap som underlättar tillvaron för sin människa, bara genom att nyttja sina medfödda egenskaper. Vi kanske måste omvärdera begreppet brukshund? Senast idag såg jag en av våra grannar komma med sin ledarhund…..en pudel!

Tillägg 120306:

Jag ser även en annan fara med att prata om riktiga hundar för jag tror nog att det är en bidragande del att hundar behandlas illa. T ex väskhundstrenden. Om de inte är riktiga hundar så har de förstås inte samma behov som en riktig hund heller, eller…..?

12 Responses

 1. Monica
  | Svara

  Synd om förstagångsägare som får höra det är man mer garvad så bryr man sig inte särskilt mycket i det numera skulle jag ta min Mats ur skolan och gå samt begära pengarna tillbaka om jag fick höra ngt sådant. Jag hoppas att de har uppfödare som stöttar dem så de vågar välja andra kurser.

  Fast min allra första bruksklubb var jättetrevlig då de glatt förklarade att min pudel (ensam i ett bruksgäng) säkert skulle gå ut som klass-1:a för pudlar var lättlärda.

  Och när jag dök upp med en av mina dalmatiners som var väldigt “matteförig” och hade några år på nacken skällde instruktören på mig för att jag “inte börjat träna med henne långt tidigare ni hade kunnat gå långt”:-) Vilket alltså var en komplimang och så tog jag det också.

  Men sedan har jag träffat på en bruksklubb som rent allmänt hade en trist attityd vad gällde träning så då hoppade jag av (och fler med mig) utan att känna mig misslyckad. jag hade känt mig mer misslyckad om jag stannat kvar och lyssnat på deras tjafs om bristande ledarskap till vänster och höger.

  Hundträning ska vara kul, särskilt valp och unghundsträning- annars är det något fel:-)

  • prickigahunden
   | Svara

   Jovisst blir man avtrubbad efter ett tag och man vet ju förhoppningsvis varför man valde “sin” ras 😉 När jag gick hundkuratorsutbildningen fick jag frågan av en annan elev – om jag inte borde skaffa en riktig hund istället? Då tog jag illa upp samtidigt som jag kunde förstå att frågan kom upp. Jag slet nämligen ut mig helt och Nelson bara “jaha, och varför ska jag göra detta då?”. Men det var ju “fel” saker. När rätt saker kom längre fram i utbildningen så var han den duktigaste av hundarna =) Så motivation är ju viktigt för att lyckas. Och det har ju inte med ras att göra. Därför blir jag förvånad att det fortfarande lever kvar, detta med “riktiga” hundar….

 2. Clifford & Dizzysmatte
  | Svara

  Men det med rätt ras det får jag höra hela tiden! Först nuffen – kan säga att det är fel ras, sedan dalmatiner – tydligen fel det med, men med sheltie så har jag tydligen rätt ras 😀
  Men vad jag har upptäckt är ju att det är så fantastiskt att mina rätta är andras fel och andras rätta är mina feliga 😉 Precis som det funkar med så mycket annat! Så numera skiter jag i dem. Med Nuffen som var min första hund så hade jag sån tur att jag hade en sådan bra instruktör som struntade i vad vi hade i kopplet (alltså han utgick från oss som ekipage men “la sig inte i och tyckte) så sålänge han var insturktör fortsatte vi gå kurser – när han slutade slutade även Amigo och jag – det var inte roligt längre. Clifford och jag har blivit så idiotförklarade på den klubben så jag tänker inte gå någon kurs där heller. Det slutade med att en av insturktörerna inte vågade komma fram till oss – för jag sa emot hen hela tiden och ignorerade hans “råd” som gick ut på att lägga omkull, kasta saker på, rycka i koppel osv…. Desutom skulle jag sluta mata med godis…

  • prickigahunden
   | Svara

   Haha, ja hon är ju ur grupp 1 :D. Nä men trista attityder är vi less på. Så skönt just med de som ser ekipaget utan att kommentera rasvalet, då vet man att man får bra råd.

 3. Linn
  | Svara

  Känner igen det du säger och tycker det är skrämmande med instruktörer som säger att de inte alls förstår varför någon ska skaffa en chihuaua, det är ju inte alls en riktig hund. Sen blir jag också lite förskräckt över alla som bara rekommederar sin egen ras till andra. Man kan ställa frågan vad man ska skaffa för hund som vill ha en större, med lite päls som inte skäller och få svaret att en sheltie skulle passa peeeeerfekt. Jag vill verkligen inte att alla andra ska ha flat bara för att jag är förälskad i rasen, tvärt om!

  Sen råkar jag ofta ut för kommentaren att ja men du har ju en retriever, det är klart det går bra för er. Som att allt går på räls bara för det..

  • prickigahunden
   | Svara

   Självklart får man ha privata åsikter men de ska väl vara just privata? Och inte något man kläcker ur sig inom ramen för sitt jobb….känns inte så proffsigt. Och olika hundar passar olika människor. Jag rekommenderar inte dalmatiner eller malamute men jag berättar gärna om dom. Sen har ju mina hundar blivit som jag har format dom =)
   Hörde en border collie ägare berätta att det han ofta fick höra var att med bc måste det ju vara bekvämt, för de fattar ju allt så då behöver man inte träna…. ROFL

 4. dalmatinerna
  | Svara

  Sitter här och nickar igenkännande åt allt som sagts . Jag har ju mina “skarpa prickiga dobbermann hundar” som inte går att uppfostra, och trivs utmärkt med dem även om jag inte har lyckats så där 100 med vad jag egentligen ville men det är ju inte hundarnas fel. Fördomar i hundarnas värld kan ge en många “skratt”.

 5. Strega
  | Svara

  *nickar ingenkännande*
  Jag fick ju bl.a. Dixie klassad “som en typisk problemhund” redan vid 4-5 månaders ålder av en instruktör som precis blivit myndig och som “minsann hade lydnadstävlat” (i klass 1) och kunde “allt”.
  För att inte tala om hur många gånger folk har undrat varför man inte köpt sig en “riktig” hund när man ändå väljer en rashund istället för en blandras…
  Suck & stön – vilken tur att vi blivit så gamla och garvade så att det mesta rinner av oss numera! 🙂

  • prickigahunden
   | Svara

   Så underbart då att veta att man istället har världens bästa hundar =)

 6. Susann & Täppas
  | Svara

  Ja, det här känner jag igen… mitt i prick! Jag har ju verkligen ingen “riktig” hund 😉 Det har hänt både en och två gånger att jag kommit till någon typ av kurs och plockat ut skägget ur bilen och alltid är det någon som lite fint tittar in i bilen och undrar var hunden är som jag ska ha på kursen… För det kan ju omöjligt vara den lilla dvärgschnauzern?!?

  • prickigahunden
   | Svara

   Välkommen hit Susann =) Tror det drabbar ganska många och särskilt i takt med att allt fler skaffar hund och vill gå kurs med “ovanliga” raser. Bra så!

Leave a Reply